Valentine: “Na 30 jaar met een man, ben ik geworden wie ik altijd al was: ik val op vrouwen” 

-

Valentine (49) had het leven van zovelen: ze was vanaf haar 18e samen met haar jeugdliefde, ze kregen samen twee kinderen. Uiteindelijk liep de relatie op de klippen en toen voelde Valentine wat diep weggestopt zat: “Ik val helemaal niet op mannen, maar op vrouwen” 

“Voordat ik mijn ex-vriend leerde kennen, had ik nooit nagedacht over een relatie met een vrouw. Ik heb wel van jongs af aan ingewikkelde relaties gehad met sommige vriendinnen en achteraf denk ik: ja, daar zat voor mij meer bij dan slechts vriendschap. Ik wilde heel graag bij die vriendin zijn en mijn ex heeft dat wel aangevoeld, dat ik emotioneel bij een ander was en daardoor minder genegenheid had naar hem. Maar dit speelde al voordat ik kinderen kreeg. En daarbij had ik eigenlijk nooit seksuele fantasieën over vrouwen.

Seksuele geaardheid

Maar die ingewikkelde vriendschappen met vriendinnen linken aan mijn seksuele geaardheid? Welnee. De tijd was ook heel anders. Al waren er toen ook wel voorbeelden van mensen die openlijk uit de kast waren, bijvoorbeeld politiek verslaggever Dominique van der Heyde en presentatrice – toen hoofdredacteur van Opzij – Margriet van der Linden. Ik vond hen heel interessant en boeiend om te volgen. Ik weet wel nog dat ik in het begin van mijn middelbareschooltijd een bepaalde actrice heel leuk vond uit de serie Flying Doctors. Ik had toen een homoseksuele docent en daarover heb ik met hem gesproken, maar daar bleef het bij.

Verliefd op hem, maar toch lesbisch

Dat ik het nooit eerder heb onderzocht, komt denk ik door een vervelende ervaring in mijn puberteit. Daardoor is mijn normale seksuele ontwikkeling gestopt en heb ik niet verder kunnen ontdekken wie ik ben en wat ik wil. Toen ik mijn ex leerde kennen, was ik op dat moment écht verliefd op hem, en toch ben ik lesbisch. Ik kan me niets meer voorstellen bij een relatie met een man. Ik heb zelfs bijna een soort aversie naar mannen. 

‘Ik val op vrouwen’

Tijdens de relatie met de vader van mijn kinderen hebben we een aantal keer een crisis gehad. Ik heb bijvoorbeeld een kortstondige verliefdheid gehad op een andere man. Hij was lichaamsgerichte psychotherapeut en merkte dat ik vastliep in het leven. Ik twijfelde aan zóveel dingen: relaties, werk, het leven. Hij adviseerde mij om in mijn therapie te gaan bij iemand anders. Daar zijn veel dingen duidelijk geworden, dingen van nu, maar ook dingen uit het verleden. Na een jaar zei ik tegen mijn therapeut: ‘Ik val op vrouwen’. Haar reactie was: ‘Dat weet ik toch al lang!?’. Mijn beste vriendin reageerde hetzelfde. Zonder dat ik het ooit had uitgesproken, vonden ze het bij me passen. Toen ik in therapie zat had ik nog een relatie met mijn ex, maar we raakten steeds meer van elkaar vervreemd. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en zei: ‘Volgens mij kunnen we beter apart verder.’

Vertellen aan mijn kinderen

Anderhalf jaar nadat we uit elkaar gingen, ben ik uit de kast gekomen. Ik denk dat er toen ook voor mijn ex veel puzzelstukjes op zijn plek vielen. Want naast de netgenoemde crisis, gingen bijna alle andere crises om ingewikkelde situaties met vriendinnen van mij. Vijf jaar geleden heb ik het verteld aan de kinderen. Het maakte hen eigenlijk niets uit. Ik weet nog hoe ik het uitlegde: ‘Je wordt verliefd op iemand en op dit moment ben ik verliefd op een vrouw’, zei ik. Later heb ik uitgesproken dat ik lesbisch ben. Ze deden daar niet moeilijk over. Ik ben ook altijd heel uitgesproken geweest over homoseksualiteit: natuurlijk kon dat. Mijn kinderen zijn ook zo opgevoed, maar het zal vast een verrassing geweest zijn dat mama ook zo is. Maar ik kan me ook  voorstellen dat het voor mijn kinderen raar is geweest om je moeder ineens met  een vrouw  te zien. 

Vriendin ontmoet

Het is wel bijzonder dat mijn vriendin ook uit zo’n relatie komt. Ze was samen met een man en heeft ook twee kinderen, maar zij heeft altijd geweten dat ze op vrouwen valt. Ze heeft het alleen weggestopt en is het leven gaan leiden dat er van haar verwacht werd. Inmiddels zijn we gewoon heel gelukkig. We zijn nu bijna vier jaar samen en kennen elkaar via Her – een vrouwendatingapp. Vanaf het eerst moment was de vonk er al: het appen en het bellen, het voelde meteen goed. We kunnen nog niet samenwonen, sterker nog: we wonen bijna 200 kilometer bij elkaar uit de buurt. Dat maakt het ook lastiger, want we hebben allebei een heel eigen leven opgebouwd. We zien elkaar gelukkig wel zo’n beetje ieder weekend. 

Positieve reacties van omgeving

Mijn hele omgeving reageerde eigenlijk positief op het nieuws dat ik een relatie heb met een vrouw. Ik heb met niemand problemen gehad: niet met mijn ouders, niet op het werk. Dat is heel fijn. Wel vind ik het ontzettend jammer dat het zo lang heeft geduurd voordat ik echt kon zijn wie ik altijd al was. Dat vind ik moeilijk om te zeggen, want het lijkt alsof ik daarmee mijn ex tekortdoe, terwijl het ook heel goed en leuk hebben gehad. Maar als ik nu lees over vrouwen die samen met andere vrouwen kinderen krijgen, dan denk ik wel: dat had ik ook gewild. Voor mijn vriendin geldt hetzelfde. Daarmee zeg ik niet dat ik mijn huidige kinderen niet had gewild, hè?! Tegenwoordig is het ook makkelijk om als mensen van hetzelfde geslacht aan kinderen te beginnen, dat was toen nog ingewikkelder. Daarin is gelukkig veel veranderd in positieve zin, maar dat had ik mezelf en mijn vriendin ook wel gegund.”

gifgif

RECENTE ARTIKELEN