“Umami is een heerlijke culi-film waarin de Franse en Japanse keuken heel knap met elkaar zijn verweven”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Umami

Umami

Frankrijks beroemdste chef-kok Gabriel Carvin (Gerard Depardieu) heeft met zijn restaurant Monsieur Quelqu‘un zijn derde Michelinster binnen gehaald, maar hij is er helemaal niet blij mee. Hij zit in een fase van zijn leven waar hij überhaupt niet gelukkig is. Niet met zijn vrouw Sandrine, die vreemdgaat met een culinair recensent, niet met de relatie die hij heeft met zijn twee zoons en zeker niet met zijn eigen, veel te corpulente lijf. Hij werkt dag en nacht en daarna drinkt hij zich in een verdovende slaap. Alleen een ontmoeting met zijn beste vriend Rufus tovert weer eens een glimlach op z’n doorleefde kop.

Deze Rufus heeft te doen met Gabriel en stelt hem voor om tot rust te komen door middel van een hypnose. Onder veel protest laat de chef-kok dat toe en na het terugkomen uit de hypnose, herinnert hij zich een culinaire wedstrijd van 28 jaar geleden in Parijs. Hij werd verslagen door een Japanse kok, die met een simpele kom noedels de eerste prijs won. Deze Japanner had als eerste in Europa gewerkt met umami – de vijfde basissmaak naast zout, zoet, bitter en zuur. Gabriel herinnert zich die hemelse smaak, heeft thuis niets meer te verliezen en besluit een reis naar Japan te maken en op zoek te gaan naar het geheim van umami.

Ik heb mij zeer vermaakt bij deze drama-komedie-culi-film. De regisseur Slony Sow heeft  de twee werelden van de Franse en de Japanse keuken heel knap met elkaar verweven en heeft gelijkertijd alle personages voldoende karakter gegeven om met hen mee te willen leven. Ontegenzeggelijk is Gerard Depardieu als chef-kok Gabriel de absolute spil in deze film. Ik heb geen sympathie voor hem vanwege zijn politieke keuzes in het echte leven, maar ik respecteer hem enorm als een letterlijk en figuurlijk groots acteur. Umami is een heerlijke culi-film!

Vanaf 1 juni in de bioscoop. 

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN