Wat er gebeurt als je zes mannen met een midlifecrisis op een bergtop zet

-

Als Miriam al binnen een paar minuten moet huilen omdat ze geëmotioneerd raakt van zes mannen in een midlifecrisis? Dan is er echt iets aan de hand denken wij. Dat ze vanavond perse wil dat haar vriend de eerste aflevering van deze integere serie van de EO ziet? Dat betekent volgens ons dat deze serie echt de moeite waard is. Kijken dus! (Spoiler Alert. Onze Miriam verhuist niet naar Afrika) Lees maar waarom. 

Afgelopen zomer stond ik even met mijn mond vol tanden toen mijn vriend (53) met een advertentie aan kwam zetten waarin een echtpaar/koppel werd gevraagd om in Oeganda een luxe resort te gaan runnen. Ik keek hem aan en stamelde: uh ja en dus? Hij ging zitten. Haalde diep adem, pakte mijn beide handen aan en vanuit de grond van zijn hart zei hij: Dit wil ik. Samen met jou. Met mijn mond open van verbazing staarde ik hem aan. Ik dacht even dat hij k n e t t e r g e k was geworden. ‘Wat? Doe normáál? We hebben het toch góed zo?’

‘Mannen met een midlifecrisis die op zoek gaan naar zingeving. Die het gevoel hebben dat ze gevangen zitten in het leven dat ze leiden. Weten wie ze waren maar nu wie willen weten wie ze werkelijk zijn’ hoor ik presentator Bert van Leeuwen als Voice Over zeggen bij de introductie van de nieuwe serie ‘Mannen in het Wild’ die vanaf vanavond op NPO 1 om 21.25 u te zien is. Al bij de introductie van alle zes de mannen die in het kort vertellen waar zij mee kampen schiet ik vol. Hun openheid, hun eerlijkheid grijpt mij naar de strot.

Ik associeerde ‘mannen met een midlifecrisis’ altijd met mannen van een zekere leeftijd die er met hun secretaresses van vijfentwintig vandoor gingen in hun fonkelnieuwe snelle auto’s. Met mannen die hun baan opzeiden en hun gezin achterlieten om vervolgens op een berg in Verweggistan mantra’s te gaan zitten hummen.

Waar wij vrouwen tijdens de overgang last krijgen van onze hormonen en onzeker worden van de veranderingen in ons lichaam? Waar wij ons nog afvragen of we er nog wel toe doen in de maatschappij? Ik leer al snel dat mannen net zo onzeker kunnen worden. Net zo onzeker kunnen zijn.

Oké Miriam? Hoor ik jullie vragen. Zes totaal verschillende mannen die samen met Bert van Leeuwen en expeditieleider/huisarts Raymond Landgraaf in het wild op zoek gaan naar ‘zingeving’? Zes mannen die stuk voor stuk het voor de buitenwereld prima voor elkaar lijken te hebben maar vast zijn gelopen. Is dat interessant? Ja. Is mijn antwoord. Dat is het zeker.

‘Één op de vijf mannen kampt rond hun vijftigste met midlifecrisis gerelateerde klachten’ leer ik als ik een preview zie van de eerste aflevering. Die snelle auto’s, het vandoor gaan met secretaresses of andere ad hoc veranderingen? Het zijn eigenlijk allemaal alarmsignalen. Een schreeuw om hulp. Een diep verlangen naar ontdekken wie ze werkelijk zijn maar geen idee hebben hoe ze dat moeten doen. De zes mannen waar wij de komende weken kennis mee gaan maken, onder begeleiding van Raymond Landgraaf, gaan op survival om dat te ontdekken. Om te ontdekken wie ze nou werkelijk zijn en hoe ze verder betekenis willen gaan aan hun leven. Helden zijn het.

Ik associeerde een midlifecrisis met iets anders dan met mannen die ècht geen idee meer hebben hoe ze nog zinvol vorm aan hun leven kunnen geven aan de jaren die nog voor hun liggen. Want dat is wat wij de komende weken te zien gaan krijgen. Mannen met een midlifecrisis. Echte mannen. Met hun eigen verhaal. Puur en rauw. Op survivaltocht. In het wild. Op zoek naar zingeving.

Sommige mannen huilen niet als ze zich ellendig voelen. Die temperen hun diep verlangen naar iets waardevols in zichzelf door het aanschaffen van die snelle auto. Die willen niet oprecht naar zichzelf kijken en bespringen dan maar hun secretaresse. Die denken de zin van het leven te vinden op die berg.

Of denken zingeving te vinden door samen met met mij naar Afrika te gaan. Ik denk dat ik vanavond mijn vriend op de bank plant en hem dwing om te kijken. Ik zet uit voorzorg alvast een doos tissues op het bijzettafeltje.

Mannen in het Wild (EO) is donderdagavond te zien op NPO 1 om 21.25 u.

 

Beeld © EO/Henrik Hansson

gifgif
Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN