Toen we nog rookten en dronken en niemand dat stom vond

-

Toen Irma klein was, stonden de sigaretten in glaasjes op tafel en kroop je vader na acht biertjes doodleuk achter het stuur. ‘Mensen die geen alcohol dronken bestonden niet, in ieder geval niet in Brabant.’

LEES OOK: Weg met de voornemens: goddank, hij rookt weer

Mijn vader lustte wel een biertje. Of een cognacje. Mijn moeder was meer van de sherry. Mijn kleuterneefje dronk na een verjaardag stiekem de restjes drank op. Daar moest iedereen om lachen. Wat dat deed met tere kinderhersens, daar dacht niemand over na in de jaren zeventig.

Toen ik veertien was kreeg ik mijn eerste glaasje sherry. Wat een pret toen ik dat best lekker vond (de eerste was trouwens megasmerig, nummer twee ging al beter en na drie herinner ik me niks). Ik was een stoere meid en mocht al snel meedrinken in het tempo van de volwassenen.

Als er een feestje was, reed mijn vader – hoe dronken hij ook was. ‘De auto weet de weg naar huis wel’, grapte hij. Mensen die alleen frisdrank dronken bestonden nog niet (in ieder geval niet in Brabant). Ik had een tante die na twee glaasjes heel giechelig werd en stopte, maar de rest dronk lekker door. Mijn moeder riep altijd: ‘Na twee sherry kook ik niet meer, hoor.’ Vond ik fijn, want dan gingen we friet halen.

Roken was niet slecht voor je, roken was Marlboro-man stoer. Als we een feestje hadden, stonden sigaretten in glazen op tafel. En toch, langzaam maar zeker, veranderde er iets. Sigaretten werden het eerst verbannen. Na bijna veertig jaar roken stopte mijn vader om mij (zijn puberdochter) een goed voorbeeld te geven. Zijn borreltje gaf hij niet op, maar hij stapte niet meer dronken in de auto (al vond hij mensen die niet dronken nog wel watjes).

Tegenwoordig geef je een kind van veertien geen alcohol meer, je zou je doodschamen. Drank is 18-plus, de bob is helemaal ingeburgerd. Als je nu met een glaasje teveel in de auto stapt wacht je een enorme boete. En terecht. Op sommige terrassen is roken al verboden. Zelf drink ik ook een stuk minder dan vroeger. Niet uit principe, moet ik er eerlijk bij vertellen. Ik kan er gewoon niet meer tegen. Ik ben verstandig uit noodzaak. Dat kan namelijk ook.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN