Titia (58): ‘Een hypotheek na je 57ste, dat kun je dus wel vergeten’

-

Na haar scheiding wilde Titia (58) graag terug naar de streek waar ze is opgegroeid en waar haar familie nog woont. Werk vinden was geen probleem, woonruimte vinden ook niet. Maar een hypotheek krijgen? ‘U bent te oud, mevrouw.’

“Na een nare periode had ik het gevoel dat het eindelijk eens meezat. Leuke nieuwe baan in de streek waar ik tot mijn negentiende heb gewoond en waar ook mijn broer en zus nog wonen. Mijn ouders (85 en 86) wonen nog zelfstandig, maar kunnen wel wat mantelzorg gebruiken, ik zou eindelijk kunnen bijspringen. En ik had het dijkhuisje van mijn dromen gevonden: een opknappertje, maar daarom betaalbaar. Ik ben handig en hou van klussen. Rust en ruimte, het was alles waar ik al jaren naar verlangde. Ik was zó blij, gewoon vlinders in mijn buik.

Tot ik bij de bank kwam met al mijn papieren, mijn rekening (geen schulden, nog geen creditcard), mijn salarisstroken en het vaste contract  van mijn nieuwe werkgever. Ik kwam binnen met een feestelijk gevoel: dit gaan we even regelen, ik heb alles netjes op orde, de hypotheek had ik online drie keer doorgerekend, het kon prima.

Maar dus niet volgens de bank. Ik was twee weken eerder 57 geworden. En ondanks het feit dat ik tot mijn 67ste en nog een paar maanden zou moeten werken voor ik AOW zou krijgen, werd ik behandeld alsof ik morgen al achter de geraniums zou gaan zitten.

‘U heeft nog tien jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt, maar dat wil niet zeggen dat u nog tien jaar werkt’,  zei de man. Misschien kunt u het fysiek en mentaal niet meer aan al die tijd fulltime te blijven werken. Veel mensen raken kort voor hun pensionering arbeidsongeschikt, omdat het werk lichamelijk te zwaar is of omdat de werkdruk te hoog wordt. Dan nog de druk van een hypotheek hebben is onverantwoord, we hebben een zorgplicht.’

Ik was met stomheid geslagen. Dus we moeten allemaal langer doorwerken, bijdragen aan de samenleving en belasting betalen in ruil voor minder rechten? Ik weet hoe het met banken en verzekeringen werkt, je krijgt een paraplu van ze als de zon schijnt, maar dit was toch je reinste leeftijdsdiscriminatie? Waarom zou je anders een gezonde vrouw met een fulltime baan afwijzen?

Bij een andere bank kreeg ik dezelfde afwijzing te horen, iets anders verpakt. En toen werd ik zenuwachtig, want ik moest wel ergens kunnen wonen. Voor een paar dagen zou ik wel bij mijn ouders kunnen logeren, maar dat was geen oplossing voor de lange termijn. Bovendien was ik verliefd op dat huisje. Ik kon er met mijn hoofd niet bij dat de bank het de normaalste zaak van de wereld vond dat ik voor een flat 1200 euro huur zou gaan betalen, maar het niet verantwoord vond om me een hypotheek met een aflossing van 800 euro per maand te gunnen. Omdat ik daarvoor als frisse en fruitige vrouw van 57 dus al te oud was.

Tranen. Overleg met een bevriende advocaat. Die verdomde machteloosheid die je kan voelen bij een oppermachtige bank die je lullig behandeld. Ik zag me al ergens in een caravan illegaal op een erf wonen. Tot mijn familie ingreep. Mijn ouders hadden de notaris erbij gehaald en hebben ons allemaal een fors bedrag geschonken.

Belastingtechnisch was dat misschien niet zo handig, maar zo kon ik meer eigen vermogen inleggen en was er een wat minder bekende bank die het risico wel wilde nemen met een schuldenvrije vrouw met werk die nog nooit een betaling heeft gemist.

Dat ik nu toch in dat klushuisje woon, heb ik dus te danken aan mijn ouders, maar ook aan mijn broer en zus, die hen op het idee hebben gebracht om een ‘voorschot op de erfenis’ te geven, hoe naargeestig dat ook klinkt. En ook aan die bank die zag wat ik in de spiegel zie: een vrouw die echt nog een heel stuk leven tegoed heeft en haar afspraken nakomt. Maar mijn vertrouwen in de financiële wereld heeft wel een deuk opgelopen, dat zeg ik eerlijk. Je moet gewoon nergens op rekenen, ongeacht wat je hebt opgebouwd.”

Hoe zit het precies?

Bent je als vijftiger van plan om nog te verhuizen? Wil je een tweede huis kopen of een extra hypotheek afsluiten met het oog op een grote verbouwing? Dan doe je er goed aan dit ruim voor je 57 wordt te regelen, want daarna wordt het ingewikkelder om een hoge hypotheek te krijgen. Of je 56 of 57 jaar oud bent, qua hypotheekbedrag kan het zomaar tienduizenden euro’s schelen. Hypotheekverstrekkers zijn namelijk terughoudend met leningen aan mensen die binnen 10 jaar pensioengerechtigd zijn (en dus een lager inkomen krijgen).

Een financieel adviseur kan meekijken wat je opties zijn. Misschien kun je je hypotheek gunstiger oversluiten of is je huidige huis meer waard geworden. Heb je al een groot deel van je hypotheek afgelost, dan kun je iets met de overwaarde doen in de vorm van een verzilverhypotheek. Maar doe het op tijd, want na je 57ste verjaardag wordt het geheid lastiger.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN