In december breekt de winter aan. Dit betekent koudere en kortere dagen. Als je op je fiets springt, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Zeker als het donker is. Fietsverlichting heeft twee functies: je bent goed zichtbaar voor je omgeving en je kunt de weg vinden op donkere wegen en paden.
Als fietser ben je verplicht om te beschikken over goed voor- en achterlicht. Het maakt hierbij niet uit of de lampjes vastzitten aan je fiets of dat je losse lampjes gebruikt. Geen verlichting? Dan riskeer je een boete van 55 euro.
In deze blog lees je onze tips om je fietsverlichting te verbeteren.
Regels voor verlichting op je fiets
De kans op een ongeluk bij fietsen in het donker, is het groter dan wanneer het licht is. Als je zorgt dat je fiets goed verlicht is, neemt de kans op een ongeval af met 17%. Vanuit de overheid zijn er regels voor vaste fietsverlichting en losse lampjes op je fiets. Deze regels lees je hieronder.
Vaste fietsverlichting
- Wit of geel licht voor
- Rood licht achter
- Zowel je achterlicht als je voorlicht moeten recht vooruit of achteruit schijnen
- Knipperen is verboden
Losse lampjes
- Wit of geel licht aan de voorkant
- Rood licht aan de achterkant
- Lampen moeten recht vooruit of achteruit schijnen
- Losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn, bevestiging op kleding of tas is toegestaan
- Knipperen is verboden
- Extra verlichting gebruiken is verboden, zoals verlichting op je spaak of meer dan 1 koplamp
Denk aan anderen
Officieel mag de verlichting op je fiets niet knipperen. Dit is storend voor weggebruikers en kan zelfs zorgen voor epileptische aanvallen. Zorg er daarnaast voor dat je verlichting niet verblindt, door de koplamp in de juiste stand te plaatsen.
Beugel om je achterlicht aan te bevestigen
Beschik je over een los achterlicht, zoals de AXA City Rear? Dan is het handig om een beugel te kopen, waaraan je het achterlicht kunt bevestigen. Dit kun je het beste doen achter bij de staande achtervork, onder je zadel. Een groot voordeel van je achterlicht hier bevestigen, is dat het achterlicht (bijna) niet nat wordt als het regent.
Check regelmatig de draadjes
Beschikt je fiets over verlichting met een naafdynamo? Dan is het goed om te weten dat de draadjes aan de binnenkant erg kwetsbaar zijn. Om te voorkomen dat deze draadjes los gaan, kun je ze vastmaken met tiewraps. Check daarnaast regelmatig de draadjes en strip eventueel een nieuw schoon stukje draad van je koplamp aan de voorkant.
Verlichting in je wiel
Heb je wel eens gehoord van verlichting wat bevestigd zit aan je wiel met behulp van drie magneetjes? Door middel van deze magneetjes in het wiel en een klein blok met lampjes bij de as, zijn er geen draadjes die kapot kunnen gaan. Zoals het geval is bij verlichting met een naafdynamo.
Nadeel van verlichting in je wiel is dat het niet veel licht geeft en het licht relatief laag zit. Als je van plan bent om op donkere wegen of paden te rijden, is deze manier van verlichting niet aan te raden.