‘The Son is een mooie, complexe film die laat zien hoe moeilijk het is om iemand met een depressie te helpen’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: The Son. 

The Son

De vorige film van regisseur Florian Zeller, ‘The Father’, met een dementerende Anthony Hopkins, was mijn favoriete film van 2021. Mijn verwachtingen voor zijn nieuwe film, ‘The Son’, waren dan ook hoog. Het is een mooie, complexe film, maar niet zo verpletterend als The Father.

In ‘The Son’ volgen we de 17-jarige Nicholas. Een sombere jongen, die zich een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Hij spijbelt al lange tijd van school en zijn wanhopige moeder vraagt aan haar ex-partner of hij zijn zoon een tijd in huis wil nemen.

Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partners Beth (Vanessa Kirby) aarzelen, maar besluiten hem toch in huis te halen. Een moeilijke beslissing, want ze hebben net een baby gekregen en zitten niet te wachten op een puberende tienerzoon. Vader Peter doet zijn uiterste best om een betere vader voor zijn zoon te zijn dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was, maar het hebben van een uiterst succesvolle vader is niet altijd eenvoudig voor een onzekere puberzoon. Nicholas doet zijn best, maar het gaat slechter en slechter. Het wil niet lukken en de noodsignalen die hij geeft, worden niet herkend.

The Son is een psychologisch drama dat het onvermogen van alle betrokkenen om iemand met een depressie te helpen, laat zien. Iedereen probeert op zijn eigen manier er het beste van te maken, maar dat is niet genoeg voor deze depressieve jongen. Ook de professionele hulpverleners laten steken vallen. Het zou goed zijn als alle opvoeders deze film zouden gaan zien, al was het alleen maar om daarna te constateren dat zij het er beter vanaf hebben gebracht. De acteurs zijn stuk voor stuk erg goed, maar de fantastische, helaas korte performance van de onuitstaanbare grootvader Anthony Hopkins is – wederom – onvergetelijk!

Aantal sterren: ★★★

The Son is vanaf 11 november te zien in de bioscoop.

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN