‘The Movie Teller’ is een prachtige liefdesbrief aan de cinema

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen.

Deze week tipt ze The Movie Teller, waarin een jonge vrouw haar talent als verhalenverteller gebruikt om de magie van de beelden die ze in de bioscoop heeft gezien te delen met de arme inwoners van een mijngemeenschap in de Chileense woestijn.

(c) Paradiso Films

The Movie Teller is een verrassende verfilming van het boek van Hernán Rivera Letelier over de magie van cinema. In een Chileens mijnstadje in de Atacama woestijn woont tiener Maria Margarita met haar ouders en drie broers naast een giftig salpeterveld.

(c) Paradiso Films

Het hoogtepunt van hun bestaan is het wekelijkse bioscoopuitje met de hele familie op zondag. Wanneer op een dag de moeder het gezin verlaat en hun gehandicapte vader geen geld meer heeft om met het hele gezin naar de film te gaan, krijgt Maria de opdracht om in haar eentje naar de bioscoop te gaan en daarna het verhaal van de film te vertellen aan haar broertjes en vader.

(c) Paradiso Films

Dankzij haar sublieme geheugen en dramatische flair wordt Maria niet alleen voor haar familie, maar voor heel veel dorpelingen ‘de filmverteller’. Met het geld dat ze met haar navertellingen verdient, zorgt ze ervoor dat haar broertjes niet in de afschuwelijke salpetermijn hoeven te werken. Met de introductie van de televisie, raakt de bioscoop echter in verval en Maria is ondanks haar populariteit als filmvertelster doodongelukkig in de liefde, dus er zijn nog uitdagingen te over.

Ik vind The Movieteller een prachtige film, mede omdat het een microweergave is van het gezinsleven in Chili tijdens de staatsgreep waarbij president Salvador Allende zelfmoord pleegt en dictator Pinochet aan de macht kwam. Wat in het grote Chili gebeurde, zie je terug in het getroebleerde gezin, waar Maria op haar manier alles probeert om iedereen overeind te houden.

★★★★ The Movie Teller is vanaf donderdag 13 juni te zien in filmhuizen en bioscopen

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN