“The Fabelmans is een film om een diepe buiging voor te maken”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: The Fabelmans. 

The Fabelmans

Steven Spielberg laat in zijn autobiografische film The Fabelmans zien hoe betoverend en magisch film kan zijn.

The Fabelmans is de nieuwste film van de inmiddels 76- jarige regisseur Steven Spielberg. Het is tevens zijn meest persoonlijke film, want het gaat over zijn eigen jeugd, waarin zijn alter ego Sammy Fabelmans de camera ontdekt.

De jonge Sammy gaat in 1952 voor het eerst naar de bioscoop samen met zijn ouders Mitzi en Burt voor de film The Greatest Show on Earth. Sammy raakt gefascineerd door het enorme treinongeluk in de film. Aanvankelijk dachten zijn ouders dat het een traumatische gebeurtenis zou zijn voor hem, maar het tegendeel was waar. Toen Sammy een camera van zijn vader kreeg, probeerde hij met behulp van zijn speelgoedtrein en autootjes de treincrash na te bootsen. Dat werd het begin van zijn liefde voor bewegend beeld.

Als de iets oudere Sammy vervolgens naar Arizona verhuist, vindt hij al snel een ideale setting voor zijn gedroomde amateurwestern. Hij schakelt al zijn familieleden en padvindersvrienden in en ontpopt zich op de set tot een natuurlijk leider en inspirerende en motiverende amateur-regisseur.

Terwijl Sammy droomt van een carrière in de filmbusiness, hoopt zijn vader (een briljante computer techneut) dat hij gaat studeren, maar zijn moeder (een talentvolle pianiste) stimuleert hem om de artistieke kant op te gaan. Dit is niet het enige breekpunt tussen zijn ouders, want zijn moeder is verliefd geworden op de collega en tevens beste vriend van haar man.

Hoewel alle namen veranderd zijn, mag het duidelijk zijn dat dit de jeugd is van Steven Spielberg zelf. En dat maakt The Fabelmans zo intrigerend. Zelfs de gekozen acteurs lijken op zijn eigen ouders en er zijn verschillende waargebeurde anekdotes uit het leven van Spielberg in de film verwerkt.

Uiteindelijk gaat de film over controle. Controle door de regie te voeren en afstand te nemen via de camera. Zo heeft Spielberg het drama van de scheiding van zijn ouders weten te verwerken en heeft zich een weg weten te banen in de filmwereld. Een carrière om een grote buiging voor te maken, evenals voor de subtiele, sterk geacteerde coming of age film The Fabelmans!

Landelijke release: 2 februari 2023.

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN