Tering, wat heb ik het kkkoud! Het is dus waar: ouder en kouder…

-

De laatste jaren lijkt Nanda het kouder en kouder te krijgen. Hoe kan het, dat het met de jaren erger wordt?

Wanneer het is gebeurd, weet ik niet, maar tegenwoordig heb ik het altijd koud. Vorige winter heb ik om die reden zelfs een elektrisch dekentje gevraagd en gekregen. Het was een kleine deuk in mijn ego, maar het was nodig.

Kouder en ouder

Alleen lijkt mijn kouwelijke gevoel dit jaar weer erger geworden. Niet alleen zet ik dat dekentje vaker aan dan goed is voor mijn zelfbeeld, maar ik trek nu het liefste óók mijn dikke sokken erbij aan. Hoe kan dat toch gebeurd zijn? Ik zou beter zeggen: ik trek mijn sokken er wéér bij aan, want inderdaad, ik sliep al jaren het liefste met sokken. Met een extra deken. Plus, als het moest, zelfs met mijn joggingbroek in bed.

Paarse lippen van de kou…

Ja, ik voelde me erg onsexy door die sokken en extra kleding. Maar nee, híj́ hielp er ook niks aan, dus hoezo was het mijn schuld dat ik deze seksloze bedgenoot werd? Maar goed, dat was ‘pré elektrisch dekentje’-tijdperk.

Nu is er dus dat magische opwarmertje, maar de koudetrend is niet gebroken. Tegenwoordig krijg ik het namelijk overdag al koud. Als ik mezelf ’s middags in de spiegel tegenkom, heb ik paarse lippen zoals ik die vroeger had, als verkleumd kind na de zwemles in het buitenbad. Dat is toch niet normaal?! Of wel…?

Bloedvaten en ouderdom

Ik besluit op internet-onderzoek te gaan. Al gauw stuit ik op de berichtjes dat je het inderdaad sneller kouder krijgt als je ouder wordt. Kennelijk kunnen je bloedvaten zich minder snel aanpassen aan de kou, waardoor het langer duurt voordat je bent opgewarmd. Hm, dit zou kunnen verklaren waarom ik met name in de overgangsweken tussen herfst en winter lijk te bevriezen. Mijn lichaam doet er langer over om zich aan de lagere temperaturen aan te passen.

De coole chick werd koude chick

Stress en slecht slapen heeft ook een slechte invloed op je temperatuur en dat herken ik wel, maar dat is in mijn geval dan misschien een dagje, sowieso slechts tijdelijk. Nu ben ik op zoek naar de reden waarom deze ooit coole chick ineens een koude chick moet zijn.

Ik stuit op onderzoeken en artikelen die vertellen dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dat lijk te kloppen, want die van mij loopt nog in polootjes terwijl ik al drie lagen draag. Eens zien waar het door komt…

Hallo, hoezo het heeft met mijn vet te maken?

Onaangekondigd staat het ineens in koeienletters in mijn scherm. ‘Vrouwen hebben meer vet.’ Hm. Op slag ben ik minder gebrand op een antwoord. We hebben minder spieren die warmte produceren, lees ik… Maar door een extra aan vet is het voor deze warmte ook moeilijker om de huid te bereiken.
Nu is de vraag of ik een koukleum ben geworden door het tellen van de jaren, of het hellen van de weegschaal? Ik zeg: potato potatoe. Laat dat antwoord maar zitten, kuch, als we zo gaan doen. Ik trek wel gewoon een extra vest aan.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Nanda Roep
Nanda Roephttp://www.nandaroep.nl
Nanda Roep (1971) is schrijfster en uitgeefster in een boekenwereld die onder druk staat. Haar partner is cabaretier Silvester Zwaneveld, bekend van het vroegere duo 'Arie en Silvester'. Hun 25 jaar durende relatie zou je als 'bruut eerlijk' kunnen omschrijven, met vaak de slappe lach. Dochter Lisa-Renee (20) vindt er het hare van, en zoon Tijmen (17) maakt liever zijn eigen grapjes. Alles bij elkaar is het een gezellige boel.

RECENTE ARTIKELEN