Te oud voor een korte rok? Flikker op, ik trek aan wat ik wil

-

Hoe Juliette dapper aan een lijstje begint en uiteindelijk het stoom uit haar oren komt. “Ik ben oud genoeg om lak te hebben aan nuffige kledingvoorschriften van experts en bekrompen dochters.”

Dit stukje begon met het maken van een lijstje. Wat moet je echt niet meer aantrekken na je vijftigste?, vroeg ik mij af. Om te beginnen: wat wil ik zelf niet meer aan sinds mijn vijftigste? Nou, makkelijk, dat wist ik wel. IJverig begon ik te tikken:

 1. Neonkleurig textiel
 2. Een leren broek
 3. Alle kleren met een bies (alleen chic bij bankstellen)
 4. Leren broeken met een bies
 5. Blouses met 27 roezen
 6. Alles wat mode was toen ik twintig was en nu weer in de mode is, zoals oversized synthetische tops met schoudervullingen, jumpsuits en Dolly Dots-haar
 7. Wiebelhakken met kneltenen
 8. Woest gedessineerde panty’s

Zo, dat waren er al acht. Nog even doordenken, en een beetje kijken wat anderen zoal over dit onderwerp te melden hadden. Dat was ook niet moeilijk: het internet staat er vol mee, en de experts blijken voor het grootste deel eensgezind. ‘Klassiek’ is het beste, zeggen die experts, en ‘chic’, en ‘ingetogen.’ Ze leverden vele verboden voor mijn lijstje:

 1. Te veel glitters
 2. Te hoge hakken
 3. Te felle kleuren
 4. Te grote, opvallende sieraden
 5. Te blote armen
 6. Te blote benen
 7. Te blote hals
 8. Te korte rokken
 9. Te lange rokken
 10. Te kort haar
 11. Te lang haar
 12. Halflang haar.

Ja, nu raakte ik wel een beetje in de war. Hoe bloot is te bloot? Met mijn borsten zie ik er in iets hoog geslotens uit als een tank. Ik heb goeie benen, moeten die onder een grijze midirok? Los ik die kapselpuzzel nog op of moet ik mezelf kaalscheren? En ja, de Parisienne in mij wil weliswaar het liefst ‘klassiek’, ‘chic’ en ‘ingetogen’ door het leven gaan, maar ik voel me in werkelijkheid nu eenmaal het mooist in mijn knalrode, gedecolleteerde jurk. Moet ik die nou vervangen door een oudroze hansopje?

Voor de grap googelde ik op ‘rode jurk’ en ‘te bloot’. Zo kwam ik bij een andere site die net als Saar Magazine op 50+ vrouwen is gericht, al durven ze dat daar niet hardop te zeggen. En de schrijfster van het modeblog dat op mijn scherm verscheen, durft wel meer niet, bleek.

Ze laat zich door haar dochter (!!!) de les lezen over de vuurrode jurk die ze heeft klaarliggen voor een feest, en die ze zelf ‘supercool’ vindt. ‘Fout!’, roept de dochter. Je mag niemand ‘outshinen’ op een feest! En dus laat het arme schaap zich door haar dochter één uur voor sluitingstijd meesleuren naar een winkel waar een zwart jasje en zwarte skinny jeans worden aangeschaft. Thuis te completeren met zwarte pumps, ‘niet teveel sieraden’, een ‘simpele tas’ en een H&M-T-shirt (zwart, uiteraard) met – goddank, met mag van dochterlief – ‘een beetje decolleté’. Wanneer moeders op het feest verschijnt, slaakt ze een zucht van verlichting: het gros van de andere vrouwen gaat óók gekleed in zwart. Conclusie van deze vrouw: ‘Ik ben zo blij dat ik naar mijn dochter heb geluisterd en niet mijn rode jurk aan heb getrokken. Ik zou me doodongelukkig hebben gevoeld.’

NOU JA ZEG

Dit gaat natuurlijk over onze doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mentaliteit: vooral niet opvallen, want opvallen is agressief en arrogant. Maar het gaat impliciet óók over leeftijd. Wat betekent dat eigenlijk, ‘je kleden naar je leeftijd’? Wat moet je dán aan op een feestje na je vijftigste? ‘Kleed je vooral niet jonger dan je bent’ – hoe moet dat precies?

Zodra je de vijftig nadert, word je bestookt met ongevraagde adviezen. Je wordt bekritiseerd als je je ‘te jong’ kleedt: ‘Van voren museum, van achteren lyceum.’ Mutton dressed as lamb, zoals de Engelsen zeggen, schaap gekleed als lam. Vrouwen worden niet geprezen als ze zich kleden als mooie jonge meiden, maar terechtgewezen. Hoe ouder en wijzer je wordt, hoe meer de ‘experts’ benadrukken dat je er ‘klassiek’, ‘ingetogen’ en ‘subtiel’ moet uitzien. Dat je je huid moet bedekken. Dat je niet zoveel visueel lawaai mag maken. En dat je langzaam kuiser en onopvallender moet worden, hoe ouder je wordt, gekleed in dingen die zo saai zijn dat iedereen erbij in slaap valt – of niemand jou überhaupt meer opmerkt.

Was ik eerst verward, nu werd ik boos. En dat ben ik nog steeds.

Wat een lariekoek. Trek die vuurrode jurk aan naar dat feestje. Of een leren broek met een bies. Draag een gifgroene jurk met rode stippen, als je je daarin vrolijk en fier voelt. Spelt een teddybeer op je revers. Doe al je kralenkettingen tegelijk om. Houd je van grijze truien, trek een grijze trui aan. Het maakt niet uit. Zet een paars hoedje op. Whatever. Maar denk NOOIT: als ik maar niet opval. Laat sommige mensen dat maar agressief en arrogant vinden: alles beter dan onzichtbaar. Denk: wie doet me wat, hier ben ik. Je bent oud genoeg om te weten wat je graag draagt en wat niet. Oud genoeg om lak te hebben aan nuffige kledingvoorschriften-voor-bejaarden van experts en bekrompen dochters. En te oud om je te laten koeioneren door een voorschriftenlijstje.

Ook dat lijstje van mij. Daar gaat een dikke streep doorheen.

Lees ook: Mercy is 60 en lingeriemodel

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN