Suzanne (50): “Nooit meer op dieet, omdat het nooit meer teveel wordt. Ik weet nu hoe het moet”

-

Suzanne heeft het eindelijk gevonden: balans. “Ik hoef nooit meer op dieet én ben een redelijk slanke healthy bitch geworden. En dat op mijn vijftigste!” 

In grote lijnen weet ik het inmiddels wel: oppassen met koolhydraten, zeker die uit witte pasta en brood, veel groenten en eiwitten, drie keer per dag eten en veel bewegen. De laatste keer dat ik een dieet begon was de dag na de begrafenis van Els: sportvasten. Eigenlijk zou ik twee dagen daarvoor al starten, maar ik dacht: je kunt niet naar de begrafenis van Els gaan en dan niet drinken. Ik wil dronken naar huis, we moeten haar leven vieren!

Dat is gelukt. Wij Saartjes.

De dag erna begon ik en al snel was het resultaat spectaculair. Het patroon van drie keer per dag eten deed ik al, geen probleem, in het midden van de tien dagen zaten drie zware dagen van drie keer een sapje, maar ik verloor tien centimeter rond mijn buik. En daar ging het me met name om. Het is niet leuk om een paar keer per week met je zwangerschap gefeliciteerd te worden. Ook niet als je het op mijn leeftijd als een compliment probeert te zien.

Kijken hoe het houdt, dat weet ik inmiddels ook. Maar nu, ruim drie maanden later, ben ik nog steeds op gewicht. Nu ben ik ook een stuk gezonder gaan leven: ik sport vier keer per week en sinds tweeënhalve maand drink ik niet meer. In ieder geval tot aan de feestdagen, was het plan, maar het bevalt me zo goed dat ik ermee doorga. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik nooit meer zal drinken, maar spaarzaam. Heel spaarzaam. Eens in de twee maanden een of twee glaasjes, heb ik geleerd van de podcast Huberman Lab, What alcohol does to your body, brain & health. Dat kan geen kwaad.

Ik wist niet beter omdat ik sinds mijn veertiende geregeld drink, maar zonder drank voel ik me zó scherp, helder, energiek en uitgerust, het is net alsof ik twintig IQ-punten ben gestegen! En het weerhoudt me van dingen die slecht voor me zijn. Drank werkt bij mij als een tweetrapsraket naar nootjes, chips en andere feestvreugdeverhogende middelen. Zonder drank denk ik daar niet aan, in ieder geval niet zo dat het onweerstaanbaar wordt en dat maakt dat ik nu een healthy bitch ben, en nog een redelijk slanke ook.

Wel heb ik ook een persoonlijkheid, heb ik besloten, die erom vraagt af en toe uit de band te springen. Dus eens in de zoveel tijd mag dat van mezelf. Als dit goed gaat. Als ik weer ga drinken, vreten en erger, dan stopt het, en dan wordt het leven weliswaar helder, maar ook heel saai en eentonig. Dus ben ik nu erg gedreven deze maatregel goed op te volgen. Die alleen maar voordelen heeft. Nooit meer diëten, omdat het nooit meer teveel wordt. Van niks. Dat ik dat op mijn vijftigste nog eens zou kunnen zeggen!

Suzanne Rethans
Suzanne Rethans
Suzanne Rethans (50) mag het leven graag vieren, met haar man, haar drie kinderen en hun schattig maar bewerkelijk renovatieproject in Zaandam. Saai wordt het in ieder geval nooit. Daar zorgt ze wel voor.

RECENTE ARTIKELEN