Spiritueel is oké, maar hij moet niet zweverig zijn #IkBenSaar

-

Yvonne Izaks (60, single) werkt in Den Haag als NT2 docent. Ze geeft Nederlands aan buitenlanders die inburgeringsexamen moeten doen. 

Wat ben je nu aan het doen?
“Ik ben net naar een pluktuin gefietst waar je groentes uit de kassen en tuinen kunt halen. Ik eet altijd biologisch en voor maar vijf euro heb ik zojuist courgette, pompoen, paprika, tomaat, rode kool en sla gekocht. Ik ben gek op groenten. Als ik kook bedenk ik ter plekke een maaltijd.”

Hoeveel uur werk je?
“Dertig uur in de week. Ik geef Nederlandse taal aan mensen die inburgeringsexamen gaan doen. Het is zo leuk om te zien hoe snel ze resultaat boeken. Zo gaf ik les aan een meisje uit Afghanistan. Toen ze hier kwam, sprak ze geen woord Nederlands, nu studeert ze geneeskunde.”

Wat staat er op je bucketlist?
“Ik wil door Iran trekken. Niet met een groep hoor, ik hoop dat ik iemand ontmoet met wie ik samen kan reizen.  Ooit werkte ik voor een Iraanse tandarts. Zo heb ik kennis gemaakt met de cultuur, het eten en de mensen. Ik kijk naar Iraanse films en heb de documentaires van Thomas Erdbrink, onze man in Teheran, verslonden. Het land is intrigerend en mystiek: zo gesloten als de mensen op straat lijken, zo open zijn ze binnenshuis.”

Wat vind je leuk aan je leeftijd?
“Ik vraag me niet meer af of ik alles wel goed doe of er goed uitzie. Als iemand me nu een complimentje geeft omdat ik er leuk uitzie, roep ik niet meer dat mijn kleding tweedehands is. In plaats daarvan zeg ik gewoon dankjewel.”

Vind je het jammer dat je geen kinderen hebt?
“Ik wilde wel kinderen, maar ook fulltime blijven werken. Ik had bedacht dat mijn toenmalige vriend voor de kinderen kon zorgen. Daar dacht hij anders over. Later kreeg ik een relatie met een vrouw die twee jonge kinderen had. Haar kinderen heb ik mede-opgevoed, ik voelde me daardoor ook moeder.”
yvonne2

Wat doe je het liefst naast je werk?
“Ik volg zoveel mogelijk Nia-lessen. Dat is mengeling van moderne dans, yoga, tai chi, jazz en aikido. Toen ik stopte met ballet, probeerde ik fitness en zumba, maar daar vond ik niks aan. Een vriendin pushte me Nia te proberen. Anderhalf jaar lang bestookte ze met mailtjes en telefoontjes, tot ik toch maar een lesje ging volgen. Sindsdien ben ik zo enthousiast dat ik zelfs aan de lerarenopleiding voor Nia ben begonnen.”

Met welke man of vrouw wil je het nog een keer doen?
“Ik heb een relatie gehad met mannen en vrouwen, allemaal verschillend wat betreft karakter en nationaliteit. Een man die interesse heeft in filosofie zou leuk zijn. Een beetje spiritueel is ook prima, zolang het maar geen zweverig type is.”

Hoeveel geld besteed je aan kleding?
“Bijna alles wat ik draag komt uit tweedehands kledingwinkels. Een budget heb ik niet. Als ik iets koop, gaat er  een ander kledingstuk naar de kringloopwinkel. Ik heb een doorgangskledingkast.”

Wat vind je van je leeftijd?
“Toen ik zestig werd voelde het alsof ik die dag ging trouwen. Het was een groot feest met familie en vrienden. We waren aan het strand, hebben heerlijk gegeten, gedanst en gekletst. Als ik in de spiegel kijk, zie ik dat ik geen dertig meer ben, maar ik voel me mooi, gezien en geliefd.”

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN