Smullen! Dít zijn jullie eetherinneringen aan de jaren ’80

Niks geen hummus, avocado en quinoa; spaghetti bolognese was in de jaren ’80 al heel culinair. Via Instagram en Facebook vroegen we jullie naar eetherinneringen uit de jaren ’80. En daar kwamen héél veel reacties op. 

Er werden aanzienlijk meer toetjes en zoetigheden gegeten dan nu; van vlaflip, saroma pudding en witte rijst met boter, suiker en kaneel tot yoghurt met blikmandarijntjes, arretjescake en witte boterhammen met speculaas.

Eetherinneringen jaren ’80

Monica reageert: “Het huis uit veel etentjes gegeven de toetjes die zijn gemaakt: Italiaans bananenijs🍌🍨, in een uitgeholde 🍊sinaasappel sinaasappelbavarois, tiramisu, 🍫chocolademousse. Na het dansen doorzakken bij BoJo Indonesische hapjes. Saté met 2 🍞sneetje witbrood! En shoarma 🥙 . Weinig ⏳10 minuten tijd of geen zin in koken, 🍝pasta met diepvries spinazie 🌱en Boursin.”

Brenda: “Nou, 3x per week bonen, als die in de moestuin stonden.
Vla uit glazen flessen, met bovenop een velletje 🥴 boter in klontjes op de boterham. Kaasplak ertussen in verschillende diktes, gesneden met een mes….bij ons echt geen culinaire uitspattingen. Met kerst stoofperen met rollade. Wat wel heerlijk was: bloemkool met een papje. En groentesoep.”

Het weekend was voor luxe, zo weet ook J. Catharina: “Op zondag mochten we witte bolletjes met hagelslag. De bakker bakte die sowieso alleen in het weekend want dat was “luxe” eten. Doordeweeks at je nou eenmaal gewoon je bruine boterham met kaas of boterhamworst 🤣😳”

Lydia schrijft: “Chicken tonight met een fles JP Chenet in studententijd😎 Haagse bluf bij mijn ouders, rarbarber, stoofpotjes uit de Römertopf, lever, pasteitjes, saucijsjes, postelein, hopjesvla, krentenbrij, suikerbrood, taartjes op vrijdagavond, een bakje met chipjes en wat snoepjes tijdens het kijken naar de serie van Willeke Alberti; Saar. Draadjesvlees, gourmetten.”

Monique herinnert zich gezellige avonden: “Fondue ja en dan wel vleesfondue. Met zijn allen aan tafel vleesjes aan een lange vork prikken en dan een soort van cremeren in de hete olie. Altijd viel iemands vlees eraf, alle vorken uit de pan en prikken maar. Stokbrood en sausjes uit een flesje erbij en een schaal met peertjes uit blik! Geweldig!”

Marguérite: “Saroma of Klop- Klop pudding; kropsla met ui, gebakken aardappeltjes, gehaktbal en een schep bruine bonen; gekookte rode bietjes met gekookte aardappelen en gehakt; macaroni met roergebakken groenten en smac; mie met gehaktballetjes, gebakken groenten, gebakken ei en saté saus; gekookte prei met ei; koolraapjes in melk met nootmuskaat (lustte ik niet).”

En Marlieke verklapt ons meteen de reden waarom haar ex haar ex is: “Mijn ex kon ik destijds elke dag heel blij maken met een paar sneden witbrood, belegd met doperwtjes, “lekkere “Omafrieten, en als klap op de vuurpijl een dikke klodder mayonaise erbovenop.(hé …. is echt mn ex hè!)”