Slank & gezond, zonder honger

-

Bij afvallen of op gewicht blijven denken wij nog steeds aan lijnen met een rijstwafel met een plakje kipfilet. Maar er zijn zoveel nieuwe slimme inzichten bij gekomen als het gaat om gezond en slank eten. Daarom hebben we nieuwste wetenschappelijke tips voor je verzameld. Kijk wat bij je past.

Laat die buik maar lekker dansen en zwaai je borsten over je schouders. Dat is de humor die we in Saar graag willen laten zien, want hee, het leven is al ingewikkeld genoeg zonder ons te bekommeren over een kilootje daar een verzakkinkje hier. Het helpt bij leuk ouder worden om het ouder worden ook te omarmen. We moeten ons neerleggen bij bepaalde dingen, dat maakt alles makkelijker. De concurrentie met jonge meiden op Instagram hebben we allang verloren en leuk moet het natuurlijk ook blijven. Daarom zeggen wij vaak: neem die bitterbal of dat glas wijn. Gezelligheid en lachen staat voor ons voorop bij leuk oud worden.

Maar ondertussen zijn ook wij natuurlijk bezig met de vraag: hoe doe je dat, gezond oud worden? Hoe blijf je slank? Hoe blijf je er goed uitzien? Hoe zorg je goed voor je lichaam?

De laatste jaren ben ik, Barbara van Erp, hoofdredacteur van Saar, op zoek gegaan naar antwoorden op die vragen. Ik heb tot mijn vijfenveertigste ontzettend veel mazzel gehad met mijn lijf. Ik bleef vanzelf slank en fit, ook al genoot ik me te pletter tijdens etentjes en bij borrels. Maar ook bij mij kwam op een dag de reality check. Alles ging bobbelen en uitdijen. Zoals iedereen moest ook ik eraan geloven.

Focus op de buik

Mijn eerste focus was op mijn buik. Ik heb er regelmatig over geschreven in Saar. Ik had altijd al een bollig buikje, maar de laatste jaren lijk ik wel permanent 6 maanden zwanger. Dat schijnt voor een groot deel in mijn hoofd te zitten, maar hoe dan ook was het voor mij het moment om met mezelf aan de slag te gaan. Eerst dacht ik nog dat ik die buik wel kon laten wegzuigen of snijden, maar na met drie artsen te hebben gesproken wist ik gewoon dat ik die buik moest aanvaarden, maar dat het ook tijd was om te gaan kijken wat er nog wel te redden viel.

Zoektocht

Het werd een zoektocht langs ambitieuze life coaches, keiharde personal trainers, slimme wetenschappers, oersaaie boeken over gezond eten en nieuwe recepten waarmee ik mezelf zou gaan voeden. Ook heb ik met voedingsdeskundige Esther Hurioglu een cursus gemaakt Gezond en slank door de overgang. Ik sprak hiervoor met nog meer slimme wetenschappers over de nieuwste inzichten van slank en gezond zijn, want iedereen roept nu dat diëten niet werken, maar hoe val je dan in godsnaam wel af? Wat doen zij dan zelf om gezond te eten? Een groot deel van die inzichten heb ik verwerkt in de cursus, maar er was natuurlijk ook veel informatie die niet in dat stramien paste.

Ik ging dus op zoek naar een nieuwe manier van eten en bewegen die ik – pak ‘m beet – de komende 30 jaar kan volhouden. Die mij gezond houdt (of zelfs gezond maakt) en niet dik. Een methode waarbij ik nog wel kan genieten met vriendinnen en tijdens etentjes, maar die wel past bij een ouder lichaam dat nou eenmaal minder goed herstelt van slechte dingen en meer behoefte heeft aan goede dingen.

Volhouden

Volhouden is daarbij natuurlijk het one and only ingrediënt. En dat maakt het meteen zo moeilijk. Voor volhouden is het zo dat je iets moet vinden dat bij jou past. Ik hoef geen gebakjes, dat is mijn ding toevallig niet, maar zonder kaasjes en witte wijn zou ik er geen bal meer aan vinden. Een ander zweert weer bij een paar per week een roze koek. Dat moet allemaal natuurlijk ook kunnen, als je daar omheen maar de randen opzoekt van wat je wél kan doen.

Uit alle onderzoeken blijkt dat alles in één keer omgooien de miste kans van slagen heeft op het gebied van volhouden. Na twee weken sportschool en salades eten, ben je zo chagrijnig dat je weer naar de chips grijpt en gaat Netflixen in plaats van sporten. Van te weinig eten word je natuurlijk ook chagrijnig, en dat gaat ook na een paar weken gewenning niet weg. Ik zie nog mijn moeder voor me die met light crackers en kipfileetjes in de weer was. Ze viel in drie maanden keurig acht kilo af, maar zes maanden later zat het er altijd weer aan. Of zoals een collega het laatst uitdrukte toen ze zeven kilo was afgevallen: “Het voelt écht heerlijk, maar ik weet dat ik hierna weer terugga naar mijn natuurlijke gewicht. Dit is niet vol te houden.”

Slanker en gezonder dus, zonder honger. Dat kan. We hebben geen kant en klaar stappenplan gemaakt, want om het vol te houden moet jij kiezen wat bij jou past.

We hopen je met deze tips te inspireren om met iets te beginnen waar jij blij van wordt. Laat het maar iets kleins zijn. Een kleine verandering kan de boel in beweging krijgen.

Cursus gezond & slank de zomer dor

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN