Sissi-fans opgelet! In deze film breekt Sissi los uit haar strakke korset

-

We kennen allemaal de klassieke Sissi-films. De film Corsage laat echter een heel andere kant van de beeldige koningin Elizabeth van Oostenrijk zien. Een heel rebelse kant!

Koningin Elizabeth van Oostenrijk staat symbool voor schoonheid en is een icoon op het gebied van modetrends. Maar in 1877 viert “Sissi” haar veertigste verjaardag en moet zij vechten om haar imago van slanke en mooie koningin te behouden. Haar korsetten worden steeds strakker aangetrokken en ze eet steeds minder om op gewicht te blijven. Haar rol is gereduceerd tot het verschijnen voor het volk als een prachtige koningin, terwijl ze totaal andere verlangens in het leven heeft. Ze heeft genoeg van haar liefdeloze huwelijk, haar star opgevoede kinderen en verlangt naar een leven met inhoud, avontuur en liefde.

Daarom verlaat zij Wenen en gaat ze naar haar zusje in Engeland om met haar paardrijinstructeur en tevens lover te verblijven. Ze heeft zo geen zin meer om symbolisch de beeldige koningin te spelen, dus beraamt ze een plan om daaraan te ontsnappen.

We kennen allemaal nog de actrice Romy Schneider, die beroemd werd in de rol van de meegaande, mooie Sissi. In Corsage is onze Sissi ( actrice Vicky Krieps) is een volstrekt andere vrouw. Zij is zeer strijdvaardig, activistisch, feministisch en rebels! Regisseuse en schrijfster Marie Kreutzer heeft een totaal andere inhoud gegeven aan Elizabeth/Sissi koningin van Oostenrijk en dat is een verademing!

Onze Elizabeth doet turnoefeningen in haar kamer, weigert om te worden geschilderd door conservatieve painter en gaat wel in op een voorstel om super modern zwart/wit gefilmd te worden. Ze heeft lak aan alle protocollen en knipt zelfs haar lange haarlokken, omdat ze zo genoeg heeft om een rolmodel te spelen. Als blijkt dat haar echtgenoot niet meer met haar wil vrijen, regelt ze een jonge maîtresse voor hem, waardoor zij haar vrijheid kan heroveren. Ze gaat heroïne gebruiken en vraagt haar hofdame om in haar plaats koningin te spelen voor het volk. Ze is eindelijk een vrije vrouw, maar is ze dan ook nu eindelijk gelukkig?

Ik vind Corsage een prachtige film, omdat ik genoten heb van een rebelse vrouw met veel emotie en liefde! Ik kon mij zo inleven in haar gevoelens als vrouw en moeder en minnares. Daarbij vind ik het ook geweldig dat er zulke expliciete seks-scenes inzitten, die ik nog niet eerder zo realistisch in een kostuumfilm gezien heb. Lieve Saarsfilmliefhebsters, ga deze film zien!

4 sterren

Corsage (release 15 september)

Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN