Shit, waar zijn mijn wenkbrauwen gebleven (en nog 8 beautydrama’s)

-

Op een dag kijk je in de spiegel en zie je alleen nog maar vellen, rimpels en vlekken. Je wenkbrauwen worden onzichtbaar, je lippen verliezen hun kleur en je ogen vallen in een diepe schaduw. Daar is wat aan te doen. Tijd voor een nieuwe make-up die de boel lekker opfrist. 

Ik was begin dertig toen een oudere vriend voorspelde: “Op een dag word je wakker met een ingestort gezicht dat er dieptreurig bij hangt. Er is niks dat je eraan kunt doen en het gaat jou ook gebeuren.” Ik lachte. Ha, dat had-ie gedacht.

Oud worden kun je vergelijken met de klimaatverandering: jarenlang hoor je erover en denk je: nou, dat zal wel meevallen. En op een dag is het zover: gletsjers smelten, de helft van de insecten is dood en we kunnen over de Noordpool varen. Dan pas is er het besef: shit, ze hadden toch gelijk.

Ook bij je inkakkende gezicht zijn de details dramatisch: wenkbrauwen vervagen, wimpers worden minder vol, je lippen verliezen kleur, ogen raken verstopt onder een lap loshangende huid. En dan krijg je ook nog rimpels en vlekjes. Tegenwoordig kijk ik in de spiegel en denk: die vriend had gelijk.

Heel lang geleden besloot ik voor de natural look te gaan. Ik gebruikte weinig make-up – beetje oogpotlood, wat mascara, klaar. Wel zo makkelijk. Maar toen begon mijn gezicht te hangen, werden mijn wenkbrauwen dun, verloren mijn lippen hun randje en verdwenen mijn volle wimpers. Exit natural look. Ik kocht foundation, een sponsje, poeder, een kwast en sloeg aan het experimenteren. Om te beginnen depte ik een lekker dikke laag foundation en poeder op mijn gezicht. Verdomd, alle vlekjes waren weg, het zag er best strak uit. Wel jammer dat ik nu helemaal geen wenkbrauwen meer had, die zaten onder de foundation. Net als mijn lippen: totaal verschwunden. Mijn rode blos had plaatsgemaakt voor een lijkkleur en ik leek ineens nog meer rimpels te hebben. De laag make-up vroeg eigenlijk om nog meer make-up. Ik begon te tekenen: wenkbrauwen, rouge, zwart lijntje rondom de ogen, lippenstift, mascara. Het eindresultaat was om te janken. Ik haalde alles eraf en besloot dat dit niet de oplossing was.

“Er zijn geen rolmodellen meer,” zei een vriendin. “Als alle vrouwen hun haar verven in plaats van gewoon grijs te worden en alle wereldsterren zich laten verbouwen en aan de fillers en botox gaan, aan wie moeten we ons dan optrekken? Hoe weet een 50+ vrouw hoe ze eruit moet zien anno 2019?”

In gedachten ging ik de leuke 50+ vrouwen na in mijn omgeving. En inderdaad: niet een van die gebotoxte en verbouwde vrouwen is een voorbeeld. Een kleine aanpassing hier en daar snap ik wel, maar als je echt ziet dat een gezicht is verbouwd, nee. Liever een oude kop dan een verbouwde kop.

Toch bleef het kriebelen. Verbouwen is niets voor mij, veel make-up ook niet, maar hier en daar een vlekje verbergen: graag. Lekker dikke wenkbrauwen: ja. Sprekende ogen: kom maar door.

Ik belde mijn favoriete visagiste, Carmen Zomers. Ook rond de vijftig, een natuurlijke schoonheid, gebruikt ongetwijfeld make-up, maar ik zie het niet. Carmen wilde me best vertellen hoe je dat doet: je natural look pimpen. Nu nog even oefenen.

DRAMA 1

Droge huid
Carmen: “Ik gebruik iedere ochtend en avond een dag- en nachtcrème voor de oudere huid. Zo hydrateer je de huid en blijft-ie soepel. Direct na de dagcrème breng ik met mijn vingers een dun laagje foundation aan, zodat het mengt met de crème en geen dikke laag achterlaat. Een te dikke laag foundation accentueert rimpels.”

DRAMA 2

Vlekjes
Carmen: “Vlekjes ogen onrustig. Je huid wordt meteen frisser als je foundation gebruikt. Ik begin altijd onder het oog, op het ooglid en aan de binnenkant oog. Daarna smeer ik de foundation naar buiten uit richting voorhoofd en kin. De juiste kleur foundation kies je door een beetje op je wang aan te brengen – als de kleur wegvalt op je huid is het goed.”

DRAMA 3

Pigmentvlekken
Carmen: “Vroeger bakten we hele dagen in de zon en smeerden we ons in met olie om nog sneller bruin te worden. Inmiddels weten we dat zon op je gezicht het recept is voor pigmentvlekken. Ik ga ze te lijf met een pigmentcrème die de vlekken reduceert tot een minimum.”

DRAMA 4

Donkere vlekken
Carmen: “Ik camoufleer donkere kringen rond mijn ogen met concealer. Dat is een lichte crème die je onder het oog en in de binnenooghoek aanbrengt. Vermijd rimpeltjes, die worden juist zichtbaarder als je er teveel make-up op smeert.” YVES ROCHER CONCEALER

DRAMA 5

Glimmende huid
Carmen: “Je kan een beetje poeder gebruiken tegen het glimmen, maar alleen op de T-zone: neus, voorhoofd, kin. Het is belangrijk dat je niet onder het oog poedert, want dan worden je kraaienpootjes zichtbaar. Overdag dep je je huid met matterende doekjes: blotting papers. Ze passen in je tas en zijn heel handig voor onderweg.”

DRAMA 6

Verstopte ogen
Carmen: “Als je ouder wordt, gaat het ooglid een beetje hangen. Om een frisse oogopslag te krijgen is het belangrijk dat de wenkbrauwen goed geshaped zijn. Dat doe je met een brow pencil en browgel (zie drama 7). Breng tot slot de mascara in laagjes op. Volle wimpers laten je ogen groter en jonger lijken.”

DRAMA 7

Treurige wenkbrauwen
Carmen: “Niet alleen voor je ogen, maar ook voor je wenkbrauwen zelf worden onzichtbaar: ze verliezen kleur. Die gaan we blijkleuren. Kies bij donker haar een kleur die gelijk of één tint donkerder is dan je haar. Ben je blond, dan kun je drie tinten donkerder aanhouden. Bij grijs haar hou je je oorspronkelijke haarkleur aan. Vul je wenkbrauwen dus in met een brow pencil en shape ze aan de bovenkant. Gebruik daarna een brow gel (een kleurloos mascaraborsteltje met gel) om de vorm te fixeren. Borstel voorzichtig van het breedste deel van de wenkbrauw naar de buitenhoek. Smeer niet teveel gel op je wenkbrauw, dat oogt onnatuurlijk.”

DRAMA 7

Vale lippen
Carmen: “Om te voorkomen dat je lippenstift in de rimpeltjes rond je mond loopt: teken eerst een subtiel lijntje rond de liplijn die je met lipstick invult. Kies een lipliner in de kleur van je lipstick. Of een transparante lipliner die hetzelfde effect heeft en onzichtbaar is, maar de lipstick wel binnen de lijntjes houdt.”

DRAMA 8

Grijs haar
Carmen: “Grijs haar kan er onverzorgd uitzien als het gelig wordt. Dit voorkom je door zilvershampoo te gebruiken, een product met een blauwpaarse kleur. Hierdoor verdwijnt het geel en wordt je grijze haar weer prachtig.”

PRODUCTIE CARMEN ZOMERS  FOTOGRAFIE ESTER GEBUIS

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN