Scoop: het verhaal achter het interview dat prins Andrew ten val bracht

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week een thuistip: Scoop.

In november 2019 dacht prins Andrew, de hertog van York en de jongere broer van koning Charles, dat hij met zijn vermeende charmes en een interview alle vervelende verhalen over zijn vriendschap met een veroordeeld pedofiel en seks met minderjarige meisjes kon wegpoetsen.

Het werd een adembenemende uitzending waarin de prins wereldvreemd en ongeloofwaardig overkwam, terwijl hij zelf na afloop constateerde dat het ‘rather good’ was gegaan. Anderen vonden het ‘nuclear explosion level bad’. De Newsnight uitzending kostte hem zijn status als Koninklijke Hoogheid en al zijn erebaantjes. En hoewel hij niet veroordeeld is, leeft hij sindsdien als royal paria in sociaal Siberië.

Verfilming

(c) Netflix

De aanloop naar het spraakmakende gesprek én het interview zelf zijn verfilmd in Scoop. Rufus Sewell speelt de prins, Gillian Anderson heeft de rol van BBC-journalist Emily Maitlis. Je ziet hoe Andrew wordt overtuigd om het televisie-interview te geven over zijn vriendschap met de overleden multimiljonair en tot zedendelinquent veroordeelde Jeffrey Epstein.

(c) Netflix

Andrew werd ervan beticht veelvuldig te hebben gelogeerd bij Epstein en dat hij tot driemaal toe seks zou hebben gehad met de minderjarige Virginia Giuffre. Al in 2010 doken foto’s op van Andrew met Epstein in New York en die foto’s werden opgemerkt door Sam McAlistar (Billie Piper), de blondgelokte, niet populaire redacteur bij het vrij conservatieve Newsnight.

(c) Netflix

Sam deed gedegen research en wist contact te krijgen met de persoonlijk assistent van Andrew in het koninklijke paleis. Zo regelde ze een exclusief interview met de lievelingszoon van koningin Elisabeth. Het interview werd zoals gezegd de ondergang van Andrew: verloor alles met dit verbijsterende vraaggesprek.

Ik vind deze film heerlijk, omdat het niet alleen smullen is om te zien hoe zo’n proces verloopt, maar ook omdat deze scoop volledig tot stand is gekomen door een viertal ongelofelijke doortastende vrouwen, die zich nergens lieten tegenhouden, ook niet door het protocol van het TV-mannenbolwerk.

En als je denkt dat acteur Rufus Sewell van prins Andrew een karikatuur maakt, dan moet je na afloop op YouTube de videobeelden van de echte Andrew in het tenenkrommende vraaggesprek bekijken. Ook knap is de rol van Gillian Anderson, die de meesterinterviewer Emily Maitlis met de juiste trots en gereserveerdheid vertolkt. Ga genieten van deze heerlijke reconstructie!

4 sterren ★★★★ en je vindt Scoop op Netflix

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN