Samen nog een kind… Suzanne is niet gek!

-

Suzanne en haar huidige vriend hebben samen geen kinderen. En daar is ze nog elke dag blij om. ‘Kinderen en een romantische relatie, het matcht niet’

Natuurlijk vragen Hoes ik ons nog weleens af hoe een kindje van ons samen eruit had gezien. Ik was al vijfenveertig toen we elkaar ontmoetten, dus er is nooit sprake van geweest. Waren we elkaar maar eerder tegengekomen, verzucht hij weleens. En alhoewel ik denk dat wij een hele fantastische genetische mix zouden hebben opgeleverd, ben ik toch blij dat het er niet van gekomen is. Ik denk dat het een stuk makkelijker is je relatie gezond te houden als je samen geen kinderen hebt.

Hoe wrang. Je wordt verliefd, de natuur roept: ‘Neem een kind, neem een kind!’ Ja, denk je, met jou wil ik graag een kind, en dan hoop ik dat ie jouw lieve kuiltjes in de wangen krijgt en mijn karakter en… Zo zwijmel je nog even door, na een paar plezierige drankovergoten nachten – de laatste, voorlopig – komt dat wolkje er, na twee jaar nog een want alleen is ook maar alleen, waarna je je realiseert: what the fuck happened to my life? Weer een paar jaar later zit je uitgeblust tegenover elkaar aan tafel. Vol irritatie en rancune.

Kinderen en een romantische relatie, het matcht niet, is mijn bescheiden mening. In het drukke moderne leven dat wij emancipatoire vooruitgang noemen en wat eigenlijk alleen te doen is met een fulltime oppas in huis die ook schoonmaakt en kookt, ben je elkaars oppas. Je moet het van elkaar hebben om niet gillend gek te worden en dat maakt dat het huis gevuld is met verwijten. Hij heeft dat niet gedaan, zij loopt alleen maar te zeiken, hij pakt een extra avond met zijn vrienden, zij een extra sportavond.

In mijn huwelijk verzaakte ik het sporten nooit.

Het is gewoon te veel. Je bent samen directeur van een bedrijf vol onwillige, onredelijke werknemers die continu moeten worden aangespoord, die niks zelf kunnen en eigenlijk ook niet willen. Na zo’n dag vol strijd en ergernis duik je niet even lekker samen onder de dekens om je over te geven aan je lusten. Nee, die lusten zijn er niet meer, tenzij in je dromen, maar daarin participeert heel iemand anders dan die zak hooi naast je. De beste aankoop van de afgelopen paar jaar is een grote tv aan het voetbed, hallelujah voor Netflix waarmee je in elkaars armen nog iets van genegenheid en rust vindt.

Nee, dan Hoes en ik. Wij hebben samen geen kinderen, onze eigen kinderen zijn er niet altijd en dat maakt dat wij veel tijd samen hebben waardoor wij elkaars geliefden blijven. Zijn de kinderen er wel, dan zijn die van mij mijn pakkie an en die van hem van hem. En dat scheelt enorm. Als ik me op drukke dagen loop te haasten omdat er een naar atletiek moet, denk ik geen seconde: godver, had hij nou niet even… Het komt niet in me op, want het zijn mijn kinderen. Zo ben ik ook niet verantwoordelijk voor de voetbaltraining van zijn zoon. En dat maakt dat er op dit vlak geen wederzijdse verwachtingen zijn die keer op keer geschonden worden. Natuurlijk helpen we elkaar als we echt klem komen te zitten, maar biedt de ander dat aan dan ervaren we dat als een enorme gunst. ‘Zou je dat willen doen? Wat ben je toch een enorme schat!’

Kijk mensen, en dat is een hele andere constellatie. Het houdt de relatie zuiver, het zorgt ervoor dat je elkaar lief blijft vinden, je hoeft je niet op de ander af te reageren want er ligt geen gemeenschappelijke taak behalve die van het bloeiend houden van de liefde. En ook dat gaat een stuk gemakkelijker als je een paar dagen in de week vrij bent. Hoes en ik zijn aan onze tweede jeugd begonnen. We gaan weer uit, we gaan naar festivals, we hebben vrienden in alle hoeken van het land die we regelmatig opzoeken en we seksen als nooit tevoren. Omdat we weer lust hebben in het leven, en in elkaar.

Lees ook: 56 redenen waarom ik blij ben dat ik geen kinderen heb

Suzanne Rethans
Suzanne Rethans
Suzanne Rethans (50) mag het leven graag vieren, met haar man, haar drie kinderen en hun schattig maar bewerkelijk renovatieproject in Zaandam. Saai wordt het in ieder geval nooit. Daar zorgt ze wel voor.

RECENTE ARTIKELEN