Femke: “Rollen en vetjes zijn normaal, maar we doen alsof het abnormaal is”

-

Elke keer als Femke een foto van Miljuschka Witzenhausen voorbij ziet komen op Instagram, gaat er iets ‘aan’ bij haar. “We hebben honderd vrouwen zoals zij nodig. Rollen, vetjes, het is normaal, maar we doen alsof het abnormaal is.”

Hoe ouder, hoe dikker, hoe ijdeler. Zo vergaat het mij tegenwoordig. Ik ben me hyperbewust van het feit dat ik wat voller ben. Niet de hele dag, hoor, vooral als ik op de foto moet. En dat moet ik deze tijden nogal eens. Door vrienden in restaurants, door mijn collega’s op het werk, op vakanties, familiebijeenkomsten, feestjes. Die smartphones zijn overal en voor je het weet sta je met een onderkin en je dikke dijen op een foto.

En weet je, terwijl ik het zeg, erger ik me er alweer aan. WAT MAAKT HET UIT? Dunne mensen, dikke mensen, gemiddelde mensen, waarom zijn we zo ontzettend geprogrammeerd op slank zijn? Meer toegespitst: waarom ben ik zo gefocust op slank zijn? De gemiddelde maat is 40, dat heb ik, dus prima. En toch kan ik niet naar Sylvie Meis kijken zonder jaloezie. Terwijl: wil ik zo’n leven? Wil ik de hele dag doorbrengen op een blaadje sla en een spinaziesapje? Wil ik bekendheid hebben vanwege mijn platte buik op mijn 45ste? NEE!

Nou dan, houd er dan over op joh. Kijk naar zo’n Miljuschka. Die laat tenminste zien hoe een vrouwenlijf er daadwerkelijk uitziet. Met plooien en rolletjes en vetjes. Je ziet dat ze ten volle leeft, eet en geniet. Dat is toch een stuk meer te ambiëren dan alleen maar bezig zijn met alle lekkere dingen af te slaan. Uiteindelijk gaat het om gezond leven. Balans houden. De ene dag iets vets of zoets, daarna weer een paar dagen een beetje opletten op genoeg gezonde vetten en trage koolhydraten.

Worstelen om dunner te worden doen veel van ons eigenlijk alleen maar om te voldoen aan het schoonheidsideaal en om de complimentjes die je krijgt als je bent afgevallen. “Wat zie jij er goed uit”, hoor je en masse. Maar brengt dat je echt geluk? Nee, het is puur uiterlijk, het heeft niks met verbinding, vriendschap en liefde te maken. We hebben het nodig dat we dat genoeg tegen onszelf en elkaar zeggen in deze op uiterlijk gerichte tijden. Het beste zou het werken als er meer en meer Miljuschka’s opstaan en dat ons beeld van mooie lijven breder wordt. Niet alleen superslank, maar ook de vollere vrouw moet vaak genoeg voorbij komen. Zodat het normaal is en we ons allemaal kunnen herkennen in de beelden die voorbijkomen op insta en in de rest van de media.

Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN