Ieder stel maakt periodes mee waarin het even niet zo lekker gaat. Saar’s relatietherapeut Anne de Jong heeft vier gouden tips om je relatie te redden.
Zorg ervoor dat je de periode van onvrede zo kort mogelijk maakt. Anders zorgt het voor alleen maar meer verwijdering. Als je dagelijks met deze tips aan de slag gaat, zul je merken dat je elkaar weer wat meer ziet en dat de scherpe, venijnige randjes van jullie relatie eraf gaan. Begrip krijgen voor elkaar zorgt ervoor dat je opnieuw de ruimte krijgt om te zien hoe mooi en leuk die ander ook weer is. En ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze vier oefeningen kun je vandaag nog beginnen.
Zet heel bewust de roze bril weer op
En denk dan: o ja, dit waren precies die eigenschappen waarop ik verliefd werd. Die roze bril op je neus helpt je brein het stoplicht van rood op groen te zetten. Je repareert als het ware de kortsluiting, waardoor het stoplicht maar op rood bleef staan. Blijf proberen, hoe moeilijk het soms ook is, een beetje te genieten van je partner, met al zijn eigenaardigheden. Vaak zijn dit de dingen waar je in het allereerste begin juist voor gevallen bent. Schat die eigenschappen weer op waarde en geef de liefde groen licht.
Probeer de ander niet te veranderen
Vaak proberen partners elkaar te veranderen, zodat de een meer op de ander gaat lijken. En dat lukt, voor een deel, of voor een tijdje. Als je maar vaak genoeg zegt of laat merken dat je bepaalde eigenschappen van je partner niet leuk vindt, gaat die partner zich steeds meer aanpassen. In de praktijk zie ik dat mensen dan hun eigen kleur verliezen en elkaar verwijten gaan maken in de trant van: “Ik ben mijzelf niet meer.” Jij ziet op den duur de oorspronkelijke kleur van je partner ook niet meer, en vindt de ander niet meer leuk. Dat is de tragiek: hoe meer je je best doet de ander op jou te laten lijken, hoe groter het gevaar wordt dat je hem of haar op den duur helemaal niet meer leuk vindt omdat er niets meer over is van diegene waar je ooit op viel.
Wees geen arrogante luisteraar
Als je lang met iemand samen bent, kun je je nieuwsgierigheid gaan verliezen. Je vult voor diegene in waaraan hij of zij behoefte heeft. Je neemt bijvoorbeeld aan dat je partner wil dat jij zijn probleem oplost, dus je schetst hoe jij een situatie zou aanpakken en je wordt boos als hij jouw advies vervolgens naast zich neerlegt. Daarmee maak je het persoonlijk. Probeer eens te luisteren, en vervolgens te vragen wat de ander nodig heeft. Op die manier maak je van de ander geen slachtoffer en van jezelf geen redder. De redders in relaties worden dat bijna allemaal op een bepaald moment helemaal zat. Blijf daar van weg!
Doe weer lief tegen hem
Nu denk je misschien: mag ik het allemaal weer gaan oplossen! Pas op, dat is het oude pad, en je wil iets veranderen, toch? Wees vooral niet bang dat het allemaal van jou moet komen en dat je te veel moet geven. Te veel aandacht en liefde bestaat niet! Bedenk dat je hiermee iets in beweging zet, waardoor je de negatieve groef kunt veranderen. De kans is groot dat hij gaat meebewegen. Als het goed is, treedt er een kettingreactie of een rimpeleffect in werking. Het is de wet van de communicerende vaten, zoals relatietherapeut Esther Perel het noemt: als jij je anders gaat gedragen, zal de ander dat ook gaan doen.
Dit stuk komt uit de Saar Special Liefde. Benieuwd naar de rest? Neem dan een Premium abonnement op Saar.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!