Heb je de neiging om problemen uit het verleden van je relatie te laten rusten? Monique Stadler is de relatietherapeut van Saar Magazine. Voor ons maakte ze de cursus Weer blij met elkaar. Volgens haar is het juist een heel goed idee om af en toe oude koeien uit de sloot te halen.
“Wij zijn nu 28 jaar bij elkaar. In het begin waren we allebei heel fel. We konden echt tekeer gaan tegen elkaar. Tegenwoordig loop ik gewoon weg als hij weer begint. Hij kan maar door blijven gaan. Haalt er van alles bij uit het verleden en zegt dan echt kwetsende dingen. Ik reageer meestal op 2 manieren. Of ik negeer hem een tijdje, of ik ga naar hem toe en eis dat hij zich verontschuldigt. Wat hij dan met veel moeite meestal ook wel doet.”
Dit is een communicatievoorbeeld van een koppel waar het patroon van trekken en terugtrekken speelt. Een patroon waarin steeds weer dezelfde ‘koeien’ lijken te loeien. De onderlinge verbinding is dan ver te zoeken.
In 3 stappen naar emotionele ontbinding…
Als het tot een emotionele ontbinding komt, verloopt dit vaak in 3 fases.
In de 1e fase zijn beide partners trekkers in de rol van de zogenaamde kritische achtervolger. Wanneer het keer op keer niet lukt om de meningsverschillen op te lossen, zie je vaak dat 1 van beiden zich terugtrekt.
Dat is de 2e fase met het patroon van trekken & terugtrekken. De trekker blijft investeren met kritische achtervolgingen. De gesloten terugtrekker geeft het min of meer op.
In de 3e fase geeft ook de trekker het op en hebben beide partners zich emotioneel afgesloten voor elkaar. Dit is de gevaarlijkste fase, omdat beiden het opgegeven hebben.
In het blogartikel ‘Hoe hoog is jouw muur‘ zoomde ik in op de gesloten terugtrekker. Laten we nu naar de kritische achtervolger kijken. Wat zijn veel voorkomende kenmerken van de kritische achtervolger?
De kritische achtervolger:
- stelt dwingende vragen
- herhaalt argumenten keer op keer
- haalt oude koeien uit de sloot
- staat erop om gehoord te worden
Ben jij een kritische achtervolger van je partner?
Oefen er dan voor jezelf eens mee om te kijken wat jouw behoeften en gevoelens zijn wanneer je in zo’n achtervolgingsbui bent. Ga bijvoorbeeld ergens rustig zitten en neem een incident als voorbeeld.
Schrijf eerst heel kort op wat er feitelijk gebeurde. En vul dan 3x de volgende zin in met steeds weer andere woorden:
Ik voelde (me) … , omdat ik behoefte had aan …
Is jouw partner een kritische achtervolger van jou?
Oefen dan eens met het gissen van jouw partners behoeften en gevoelens. Net als hierboven. Vul 3x de zin als volgt voor jouw partner in:
Hij/zij voelde (zich) …, omdat hij/zij behoefte had aan …
En op een ander rustig moment kun je dit aan je partner voorlezen en checken of het klopt. Een mooi moment om haar of hem te vragen hoe het wel zat, mocht je er helemaal naast zitten.
Het signaal van oude koeien en herhaling
Ik hoor vaak dat een partner enorm baalt van die oude koeien en herhalingen. Heel begrijpelijk, totdat je bedenkt dat het eigenlijk een signaal is dat er een andere behoefte speelt.
Is er bijvoorbeeld nog een kwetsing of wond die niet goed genezen is? De kritische achtervolger wil dit dan graag ‘oplossen’, omdat het anders blijft zeuren…
Of dient de oude koe als middel om jou te helpen je in te leven in de huidige geraaktheid? Zodat je beter begrijpt wat er nu gebeurt? Net als toen?
En wat misschien nog wel vaker voorkomt is dat je partner met de oude koeien zijn of haar actuele pijnplek wil onderbouwen in de hoop dat je daar iets mee kunt. Om de pijn te voorkomen of om de pijn positief op te vangen…
Net als de gesloten terugtrekker heeft de kritische achtervolger meestal ook heel andere bedoelingen dan je in 1e instantie zou denken.
En dat zijn meestal 1 of meer van deze 3:
- protest tegen het ontbreken van nabijheid
- wanhopige pogingen om de partner te bereiken
- vechten voor begrip en verbinding
Kortom: net als de gesloten terugtrekker heeft de kritische achtervolger als doel om de relatie te beschermen. Beiden doen het op een andere manier, maar het doel is hetzelfde…
Nieuwsgierig geworden?
Check het Saar Cursusaanbod en de cursus Weer blij met elkaar