Nienke haar zoon wil slapend rijk worden (en dat lukt ‘m nog ook)

-

De 19-jarige zoon van Nienke werkt zich liever niet in het zweet. Medicijnonderzoek lijkt hem een makkelijke manier om geld te verdienen.

Daar staat hij met zijn koffer. Jas in zijn hand, slaperig gezicht. Zoon Teun staat op het punt om met de trein te vertrekken richting Groningen. Teun doet mee met een medicijnonderzoek. Niet omdat hij vindt dat dat een hoger doel dient, maar omdat hij daar geld mee kan verdienen. Veel geld.

Slapen rijk worden

Voor een jongen van negentien is het de uitvinding van de eeuw; een week lang een beetje gamen, wat lezen, een paar onderzoekjes, wat medicijnen slikken en dan weg gaan met een flink gevulde bankrekening. Het is bijna slapend rijk worden.

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad, want voordat hij überhaupt af mocht reizen naar Groningen moest Teun eerst een paar keer naar Utrecht om bloed te prikken en andere testen te doen. Voor een eerdere studie was hij niet aangenomen omdat zijn bloedwaarden niet goed waren. Als moeder ga je daar natuurlijk meteen van steigeren: ‘’Hoezo is je bloed niet goed? Heb je iets onder de leden?’’ Teun keek me geïrriteerd aan; “Mam, als er echt iets mis is met mij dan krijg ik dat heus wel te horen. Niets aan de hand, mijn bloed was gewoon net niet goed genoeg voor dit onderzoek.”

‘Hoe oud was ik toen ik melatonine ging slikken?’

Ik moet wat meer vertrouwen hebben; ze gaan daar niet over een nacht ijs. Teun moest vooraf lange lijsten invullen. Af en toe kregen wij een vraag; ‘’Hoe oud was ik toen ik melatonine ging slikken?” Gek hoe snel je vergeet wanneer bepaalde onderzoeken hebben plaatsgevonden. Dat van die melatonine was rond zijn negende. Teun bleek pas na 1 uur ’s nachts in slaap te vallen. Om zeven uur moest hij weer opstaan om naar school te gaan. De melatonine zorgt voor een normaal slaappatroon. Maar nu slikt hij al maanden geen melatonine meer om mee te mogen doen aan een medicijnonderzoek. En dat is te merken. Hij slaapt pas laat in de nacht en de ochtend is al bijna voorbij voordat hij zich weer uit bed hijst.

Een weekje uitrusten voor duizend euro

Maar goed. Nu gaat hij dus naar Groningen. Ik had liever gehad dat hij net als zijn zus een baantje had gezocht tijdens zijn tussenjaar. Een normaal baantje bedoel ik dan; bijvoorbeeld in de horeca. Ze zitten daar enorm om personeel verlegen, maar Teun had daar echt geen zin in. Uren lopen rennen voor een paar tientjes, of een weekje ‘uitrusten’ voor zo’n duizend euro, dat is voor Teun geen moeilijke keus.

Ik ben benieuwd of het mee- of tegen zal vallen. Het onderzoek wordt zeer zorgvuldig uitgevoerd dus echt bang dat hij er schade door krijgt ben ik niet, maar hij is toch een soort van proefkonijn. Het onderzoek gaat over huidaandoeningen en tijdens de week die hij daar doorbrengt heerst er een strak regime.

Studeren in Zweden

Het kan nog zijn dat hij mij belt om te zeggen dat het onderzoek toch niet doorgaat. Dan komt hij terug met enkel een reiskostenvergoeding. Op het verkeerde paard gewed, heet dat dan. Ben benieuwd of hij dan nog in actie komt om wat bij te verdienen. Veel tijd heeft hij niet meer, want eind augustus begint zijn nieuwe opleiding. Dan gaat hij weer op pad met zijn koffer. Wel eentje die vele malen groter is dan de koffer die hij vandaag meenam. Want zijn universiteit ligt niet naast de deur. Onze zoon gaat studeren in Zweden, dat is een stuk verder dan Groningen…

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

Nienke Gorter
Nienke Gorter
Nienke Gorter (52) schrijft, koppelt en zingt. Ze is getrouwd met Marcoen die mensen wakker schudt. Zoon Teun gaat in Zweden studeren en dochter Pien is van de regenboogvlaggen en wil juf worden. Nienke woont vol tevredenheid in Amersfoort.

RECENTE ARTIKELEN