Pensioen in zicht? Dan wil je dit absoluut weten!

-

Elisa (59) ziet haar pensioen de laatste jaren steeds dichterbij komen en de brieven van haar pensioenverzekering liggen ook frequenter op de mat. Ze weet dat ze een pensioenkapitaal opbouwt, maar hoe en wat was haar tot kortgeleden totaal onduidelijk. Sinds haar goede vriendin Ingrid met pensioen ging, heeft Elisa echter één belangrijk ding geleerd waarvan ze op haar 67ste zeker weten profijt gaat trekken…

“Mijn hele leven heb ik al het idee dat ik jonger ben dan ik ben. De meeste van mijn vrienden zijn ook jonger. Soms zelfs pas veertig. Ik weet niet wat het is, maar ik voel me gewoon meer op mijn gemak bij hen. Er wordt minder geklaagd. Vrouwen van mijn eigen leeftijd kunnen zo miepen over allerlei lichamelijk verval. Ik ben daar niet zo mee bezig.

Ik heb één oudere vriendin, Ingrid (67), maar zij is eigenlijk net als ik. Ze leeft bij de dag en is ook geen langetermijnplanner. We hebben altijd ongelofelijk veel lol, we zijn beiden dol op roddelbladen en hele slechte tv en hebben beiden als motto ‘een dag zonder wijn is niet fijn’. Recent is Ingrid met pensioen gegaan. Ze vond dat in eerste instantie verschrikkelijk, want ze had het idee dat ze niet meer meetelde in de maatschappij, maar nu, na een half jaartje, is ze ineens nogal in de gloria. ‘Jarenlang heb ik me het schompes gewerkt en nu heb ik eindelijk de ruimte om tijd en geld aan mezelf te besteden.’ Ze is op vakantie of ze gaat op vakantie. Waar ze dat allemaal van doet, vroeg ik haar. Ik heb namelijk altijd het idee dat het wel wat krapper gaat worden na mijn pensioen. ‘Ik zal je wat vertellen!’, jubelde ze, ‘Het is zelfs beter geworden dan ik aanvankelijk dacht.’

Let op, hier komt hetgeen wat Ingrid me vertelde en ik ab-so-luut niet wist: als er bij je pensioen kapitaal vrijkomt, dan doet je fonds/verzekeraar je een aanbod voor een pensioenuitkering, maar de vraag is of dat ook het beste bod is. Je kunt namelijk gaan shoppen voor een beter bod. Ingrid deed dat en kwam uiteindelijk bij Zwitserleven uit, die haar een stuk hogere uitkering kon geven dan de uitvoerder waarbij ze haar pensioenkapitaal had opgebouwd. ‘En ik voel me er ook nog eens goed over dat ik ben overgestapt’, zei ze, ‘want Zwitserleven is een duurzame belegger en zo zorg ik mede voor een betere wereld.’

Ik had geen idee! Dus heb ik mij wat meer verdiept in het hele pensioenwereldje, zodat ik uiteindelijk ook het meeste uit mijn opgebouwde pensioen kan halen. Want echt waar, lieve mensen, deze drie dingen zouden we allemaal moeten weten:

  • Op de einddatum van je pensioenverzekering krijg je beschikking over het opgebouwde kapitaal. Hiermee koop je Direct Ingaand Pensioen, maar welke pensioenverzekeraar dit gaat uitkeren, bepaal je zelf. Zoek uit waar en op welke manier jij pensioen opbouwt.
  • Ongeveer een half jaar voor je pensioenrichtdatum ontvang je van je pensioenfonds, PPI of verzekeraar bericht. Dit is hét moment om goed na te denken over je wensen en te gaan shoppen voor je pensioen. Kijk en vergelijk en bereken je pensioen. Het pensioeninkomen kan flink verschillen per partij. Bij Zwitserleven wordt een zo hoog mogelijk pensioeninkomen aangeboden en zijn ze hartstikke transparant over hun kosten. Je kunt trouwens heel makkelijk online je Direct Ingaand Pensioen samenstellen. Vervolgens krijg je een persoonlijk aanbod per mail.
  • Als je pensioen inkoopt bij Zwitserleven investeer je in een mooiere wereld. We willen allemaal genoeg inkomen hebben om later van te leven, maar wél in een wereld die de moeite waard is. Zwitserleven gelooft dat de financiële sector hier een leidende rol in moet nemen. De pensioengelden worden bijvoorbeeld belegd in windmolenparken en in projecten om ontbossing tegen te gaan of om palmolieteelt te verduurzamen.

Wil je meer weten over je pensioen en wat Zwitserleven voor je kan betekenen? Kijk op zwitserleven.nl/meerpensioen

Wij hebben dit artikel geschreven samen met Zwitserleven om jullie te informeren over Direct Ingaand Pensioen. De inhoud van het artikel is zoals altijd 100% van ons.

 

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN