Origin is een onthutsende film over nog lang over na te denken

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week tipt ze de film Origin, die aantoont dat huidskleur alleen ontoereikend als verklaring voor racisme.

Wanneer Pulitzer Prijs winnares Isabel Wilkerson gevraagd wordt een nieuw boek te schrijven, twijfelt ze. Haar uitgever vraagt haar in de zaak van Trayvon Martin te duiken. Martin was een 17-jarige jongen die, al bellend met zijn vriendinnetje, zomaar werd doodgeschoten door een politieagent, omdat hij als zwarte man ’s avonds in een ‘witte’ wijk liep.

(c) Array Film Works

Isabel beluistert de politietapes en raakt gefascineerd door deze brute moord. Waarom wordt een zwarte jongen in een witte wijk door een Latino man vermoord? Is racisme wel zo zwart-wit als de mensen zeggen?

(c) Array Film Works

Het wordt het uitgangspunt voor de research van Isabel’s nieuwe boek getiteld Caste: The Origins of Our Discontents. In deze non-fictie bestseller, die 50 weken in de top 10 stond van de New York Times, vertelt Isabel over de pijnlijke verbanden tussen de slavernij en het nazisme. Oprah Winfrey noemde het “het meest essentiële boek ooit”.

(c) Array Film Works

De film Origin vertelt het verhaal van de ontluisterende research die Isabel Wilkerson deed voor haar boek. Ze betoogt dat het racisme in de Verenigde Staten voortkomt uit het kastenstelsel, vergelijkbaar met dat in India, of dat in nazi-Duitsland, waar andere wetten golden voor Joden, die geen gelijkwaardige burgers waren.

(c) Array Film Works

In Berlijn kwam Isabel erachter dat de nazi’s in de vorige eeuw naar de VS afreisden om inspiratie op te doen voor hun plannen om het Joodse volk uit te roeien. De nazi’s kopieerden de Amerikaanse wetten voor de onderdrukking van de zwarte bevolking en gebruikten deze voor de uitroeiing van de Joden.

Ik vind Origin een film, die iedereen zou moeten zien, omdat het een hele andere kijk geeft op wat wij denken dat racisme inhoudt, namelijk een vertekende zwart-wit verhouding. De vergelijking met het kastenstelsel is gedurfd, maar wel heel aannemelijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NEON (@neonrated)

Zo vind je in India de dalits, de onaanraakbaren, ofwel de kaste onderaan de maatschappelijke ladder. Dalits hebben dezelfde kleur als andere Indiase bevolkingsgroepen, net zoals veel vermoorde Joden even wit waren als hun beulen. Huidskleur alleen is dus ontoereikend als verklaring voor racisme. Het gaat er vooral om waar je wieg staat bij je geboorte. Deze recensie is misschien wel een beetje zwaarmoedig, maar ik vind het absoluut de moeite waard om deze film aan te prijzen.

Origin draait vanaf 29 februari 2024 in de bioscopen.

★★★★ (4 sterren)

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN