Opeens hoor ik mezelf zeggen: ‘Ik ben een meisje van 55’

-

Als een man het over zichzelf als ‘Deze jongen…’ heeft, zuchten we diep en rollen met de ogen. Maar hoe zit dat met vrouwen die zichzelf koketterend een meisje noemen?

Op een vrolijk feestje hoor ik mezelf ineens zo noemen, een beetje koketterend: ‘Een meisje van 55.’ Waarom noem ik mezelf een meisje? denk ik meteen. Ik ben een vrouw. Een volwassen vrouw. Wat nou meisje? Waar komt dat ineens vandaan?

Vanaf mijn dertigste heb ik mezelf afgeleerd mezelf een meisje te noemen. Meisje was een zwaktebod, het diskwalificeert je als niet serieus te beschouwen vrouw, als iemand met wie geen rekening moet worden gehouden, iemand die voor spek en bonen meedoet. (Nee meneer, u mag me niet neerbuigend meisje noemen, bent u helemaal betoeterd, ziet u me niet voor vol aan of zo?)

Vrouwen die zichzelf meisje bleven noemen, waren kindvrouwtjes die zichzelf niet serieus namen en dus ook niet konden verwachten dat anderen ze serieus zouden nemen.Dus paste ik mijn taalgebruik aan – in het begin wat onwennig, zoals Joop ter Heul die zich na haar trouwen ineens zeer volwassen het personeel bevelen moest geven, terwijl ze eigenlijk wilde keten met de dienstmeid. Ik was een vrouw geworden, en misschien voelde ik me van binnen nog wel een meisje maar dat was niet handig in de Grote Boze Buitenwereld als je wilde dat ze je voor vol aanzagen.

En nu ben ik 55, zegt iedereen mevrouw tegen me en schrik ik daar nooit meer van.Mijn carrière staat al jaren stevig op de rails, ik ben verantwoordelijk voor mijn hypotheek, mijn huwelijk en mijn naasten, ik noem mijn man niet mijn ‘vriendje’ en ik gedraag me verstandig en volwassen. Ik ben een vrouw en echt geen meisje meer en zo noem ik mezelf ook nooit. Totdat op dat feestje het meisje in mij plotseling mijn mond uitrolt: ‘Ik ben een meisje van 55.’

Het komt, denk ik, doordat ‘vrouw’, zodra je de vijftig bent gepasseerd, klinkt als ‘mevrouw’.Als een tut. Oud. ‘Een vrouw van 55’ klinktalsof ik al toe ben aan het verpleeghuis, wankelend in mijn steunkousen struikel en de pijp uitga. Mannen hebben dat probleem niet. Ja, er zijn van die mannen die zichzelf hardnekkig blijven aanduiden met ‘Deze jongen…’ maar daar dat zijn van die mannen waaraan je direct een bloedhekel hebt. Kom op, denk ik als ik zo’n man hoor. Be a man. Get a life.

Maar in de Grote Boze Buitenwereld is het beeld van een vrouw van boven de vijftig een mevrouw die gekleed in een beige regenjas heel voorzichtig fietst omdat ze anders een heup breekt. En dan is het misschien wel weer slim om jezelf af en toe weer een meisje te noemen. Want meisjes hebben de macht van de jeugd, en die komt op deze leeftijd ineens weer van pas. Dan geldt het omgekeerde als wanneer je jong bent: dan maak je je als vrouw niet kleiner door jezelf meisje te noemen, maar groter. Be a girl. Get a life.

Lees ook: Het mooiste meisje van het land had een gezellige snor

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN