Om je vingers bij af te likken zo lekker: labneh met bietjes

-

Wat zet je op tafel voor een grote groep mensen, of neem je mee naar een barbecue? Een dikke aanrader is labneh met Libanees platbrood. Weer eens wat anders dan een stokbroodje met kruidenboter.

Met SAAR mochten we aanschuiven bij culinair redacteur Merijn Tol voor de borrel en daar kregen we de meest geweldige mezzes onder onze neus geschoven. Favoriet was de labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en granaatappelmelasse. NIET – TE – DOEN, ZO LEKKER. En jij kunt dit recept nu dus ook thuis maken, want wij delen hem graag met je.

Meer recepten uit de Libanese keuken en het interview met Merijn Tol lees je in het zomernummer van SAAR.

Naast culinair redacteur en receptenschrijver voor Delicious. Magazine, heeft Merijn een column in het parool, serveert ze geweldige diners en geeft ze flatbread workshops op pop-up locaties (tip!). De alleskunner op culinair gebied schrijft ook nog eens verrukkelijke kookboeken, haar nieuwe boek ‘Beiroet, recepten en verhalen uit een Mediterrane stad’  komt dit najaar uit bij Nijgh Cuisine, Nijgh en Van Ditmar.

Basisrecept voor labneh

Je hebt nodig

 • 1 kg Griekse of boerenyoghurt
 • zout
 • een schone doek of theedoek

Bereiding
Labneh is dus uitgelekte dikke yoghurt met zout, te vergelijken met onze hangop. Welke yoghurt je neemt bepaalt de smaak van de labneh. Een lekkere Griekse yoghurt is altijd goed. Roer los met wat zout. Labneh mag best zoutig worden, maar ook weer niet te. Proef dus goed! Schep de gezouten yoghurt in een schone doek (dat mag een fancy kaasdoek zijn, zoals Merijn die thuis gebruikt, maar ook een oud schoon t shirt). Hang de doek met yoghurt op aan een haak, of leg ‘m in een zeef. Laat een paar uur uitlekken of zelfs een nacht, tot een dikke tot hele dikke labneh. Wilt je labneh balletjes maken, laat de yoghurt dan op een koele plek 2 dagen uitlekken.

Labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en granaatappelmelasse

Je hebt nodig

 • 3 mooie bietjes
 • Olijfolie
 • Granaatappelmelasse (uit de productlijn SOUQ bij AH en Marqt)
 • 3 el pistachenootjes
 • 1 portie labneh van 300 g
 • 2 el barberries
 • 1 el sumak
 • Libanees brood volkoren (van SOUQ)

Bereiding
Pof de bietjes in de schil in een hete oven enkele uren tot ze zacht zijn. Pel ze, snijd in mooie partjes en meng met wat olijfolie, zout en granaatappelmelasse. Rooster de pistache en hak grof. Spreid de labneh uit over een mooie ronde of ovale schaal. Verdeel de bietjes er mooi over, bestrooi met de pistache, barberries en sumak. Besprenkel rijkelijk met granaatappelmelasse en olijfolie.

Serveer de labneh met klassiek Arabisch platbrood. Verwarm ze in aluminiumfolie in de oven om ze superzacht te houden. Goed glas – of twee glazen – wijn erbij en je borrel kan niet meer stuk. Genieten!

Fotografie: Brenda van Leeuwen 

Lees ook: Een makkelijk en zomers toetje (met champagne, YES)

Leonie Berkenbosch
Leonie Berkenbosch
Redacteur en illustrator Leonie Berkenbosch (nog lang geen vijftig en bijzonder stylish gekleed elke dag) struint het internet af om voor Saar de mooiste outfits bij elkaar te scoren. Trek die pinpas maar alvast!

RECENTE ARTIKELEN