O wee als je afvalt, dat vinden andere vrouwen niet leuk

-

Anne-Marie haalt het niet in haar hoofd om tegen een dikke vrouw over haar gewicht te beginnen. Maar de hele wereld bemoeit zich wel met haar dunne lijf. 

LEES OOK Die man van mij moet echt afvallen, maar hij blijft maar vrolijk dooreten

Als meisje was ik dun en lang. Ik had altijd honger en at alles wat los en vast zat. Niets alarmerends, medisch goedgekeurd, geen anorexia en net geen ondergewicht, maar toch hadden veel mensen het moeilijk met mijn lichaam. Mijn oma bewaarde de restjes van haar Tafeltje Dekje-maaltijden voor mij. Dwangmatig stopte ze me na ieder bezoek bakjes vol eten (over de datum natuurlijk) toe, want er moest en zou ‘meer spek aan’. Zij bedoelde het in ieder geval nog goed. Over mijn juf Engels ben ik minder mild. Ik moest op een dag naast mijn tafeltje gaan staan omdat ze mijn klasgenoten wilde laten zien hoe zij eruitzag toen ze uit het Jappenkamp kwam.

Eenmaal volwassen, zeiden mensen de raarste dingen tegen mij.
Echt afschuwelijk, zo mager als jij bent.
Dat is toch niet normaal, zoals jij eruitziet.
Heb je anorexia? Ongezond hoor, wat jij doet.
Jij hebt een eng figuur, zeg. Je lijkt wel een strijkplank. 

Ik zag er niet uit, zoveel was duidelijk, en van dat soort eh … feedback knapte ik gek genoeg niet echt op. Alleen mannen deden niet moeilijk. Toen ik eens verdrietig aan een mannelijke collega vertelde wat ik bij het koffieapparaat allemaal weer naar mijn hoofd had gekregen, zei hij troostend: ‘Haha, voor zo’n lijntje als jij ploeteren zij drie keer per week in de sportschool en laten zij alle lekkere dingen staan.’

Na mijn veertigste werd ik ineens dikker. Jaren nadat mijn kinderen geboren waren, kreeg ik alsnog een na-de-bevalling-buik. Noodgedwongen had ik nieuwe kleren nodig. Er zijn ergere dingen. Het was ook fijn dat niemand meer spontaan over mijn lichaam begon. Blijkbaar werd ik eindelijk normaal bevonden. Ik bleef net zoveel eten als altijd.

Op een dag zat ik bij de kapper en zag ik in de spiegel een dikke vrouw. Jemig, dacht ik, wat een reusachtige dijen, en hee, wat toevallig, ze draagt dezelfde legging als ik. Die vrouw bleek ikzelf te zijn. Toen was het tijd een weegschaal te kopen. Ik bleek inderdaad overgewicht te hebben. Ik vogelde uit wat calorieën nou eigenlijk zijn en waar die allemaal in zitten en probeerde er wat minder te consumeren. Dat viel nog niet mee maar uiteindelijk is het me gelukt er wat kilo’s af te krijgen.

En wat hoor ik vorige week toen ik op straat een kennis tegenkwam: ‘Gaat het niet goed met je, je bent zo afgevallen. Wat is er aan de hand, ben je ziek?’ Het zou niet in mijn hoofd opkomen tegen een vrouw te zeggen dat ze is aangekomen. Dat zou nergens op slaan. Andersom mag blijkbaar wel. Bij sommige vrouwen lijkt de ongeschreven regel: waag het niet om af te vallen.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN