Nou ja! Juliette mag geen grijs haar van haar kapper

-

Als zelfs de jeugd met grijs haar wordt gesignaleerd, weet je dat het hip is. Maar hoe Juliette ook smeekt, haar kapper is onverbiddelijk.

LEES OOK: 20 dingen die ik denk als ik mijn grijze uitgroei verf

Kelly Osbourne deed het. Rihanna. Nicole Richie. Pixie Geldof. Lady Gaga. Of een of ander bloedmooi topmodel op de catwalk in New York, Milaan of Parijs. Trots stonden ze ermee in de bladen: zilvergrijsgeverfd haar. Een beetje raar, grijs haar bij een jong gezicht, maar hé: deze vrouwen waren natuurlijk ook een beetje raar, dat was hun beroep.

Maar nu zie ik ze regelmatig gewoon op straat: jonge meisjes (of eigenlijk: jonge vrouwen, ik vind iedereen onder de dertig tegenwoordig een meisje) met grijs haar dat ze duidelijk niet van zichzelf hadden. Gewone jonge vrouwen, geen popsterren of zo. En ook geen extreme punks met een halve ijzerwinkel door hun wangen, neus en wenkbrauwen. Gewone, mooie, jonge vrouwen die hun haar expres grijs hadden geverfd. Niet blondachtig, nee: zilvergrijs. Grijs haar blijkt een nieuwe trend onder jonge meiden. Met de hashtag #grannyhair zetten ze hun foto’s op instagram, je kunt het zelf zien.

Telkens als ik zo’n meisje voorbij zag fietsen of lopen of op een terras zag zitten, trof me de bevreemdende schoonheid van zo’n tegenstrijdig fenomeen: jong en grijs. Het heeft iets verwarrends. Iets betoverend. Iets ik-weet-nog-niet-wat-ik-ervan-moet-vinden-maar-het-is-wel-intrigerend-achtigs. En die vrouwen zelf liepen er niet bij alsof ze iets bijzonders hadden gedaan. Ze hadden gewoon ’s morgens een shirtje uit de kast getrokken, of en wit bloesje op een zwarte rok, gymschoenen eronder, klaar. Alsof daar bovenop hun hoofd niet iets bijzonders gaande was.

Wat moet ik hier nu van vinden? Ik heb er altijd alles aan gedaan om grijze haren te verbergen. Het is hét symbool van ouderdom, van afgeschreven zijn, van koop-maar-lekker-gauw-een-elektrische-fiets. En nu doen jonge vrouwen moeite om hun haar grijs te verven! (Ik heb het even nagekeken: het is geen sinecure. Zes maanden van te voren moet je stoppen met verven en beginnen met het extreem goed te verzorgen, alvorens een enorme klap uit te delen: stevig bleken, vaak verschillende malen. En dan pas die leuke grijze verf erin. En vervolgens blijven wassen met zilvershampoo, anders wordt het dof.) En ik vroeg me af: is grijs nu zo hip dat ik het lekker modebewust kan laten uitgroeien voor een lekker jonge uitstraling?

Ik vroeg het mijn kapper.
‘Welnee,’ zei hij, ‘niet doen. Jij wordt namelijk héél saai grijs.’
En bedankt.

Jammer. Ik zag mezelf wel interessant Susan Sontag-achtig donker met zo’n zilveren lok op het voorhoofd, maar nee, ik word van mezelf muizig grijs, voegde kapperlief er vilein aan toe.
Zoals Judy Dench, dan, met zo’n kort geknipt kopje? ‘Dat al helemáál niet!’ riep hij verschrikt. ‘Daar heb jij een veel te dikke kop voor.’ (Je begrijpt, mijn kapper spaart me niet. Maar daarom ook ga ik nooit bij hem weg. Omdat hij dondersgoed weet wat me dan wél staat. Pikzwart geverfd haar, bijvoorbeeld, wat ik zonder hem nooit aangedurfd zou hebben maar nu al decennia meer bij mij hoort dan mijn oorspronkelijke niksige middelblonde lokken en mijn inmiddels – begrijp ik nu – muizige grijze haar.)

‘Grijs haar,’ besloot hij ferm, ‘is net zoiets als blauw haar. En kleren met scheuren. Alleen mooi bij mooie jonge meiden.’

En zo is het. Als je jong bent en mooi, is zilvergrijs haar extra mooi. Als je grijs en rimpelloos bent, zie je eruit als een elfje. Of als een cool rock-‘n-roll-chick. Als je grijs bent en 53, zie je eruit als 73. Althans, laat ik even voor mezelf spreken: ik zie er dan uit als 73. Ik laat grijs haar voor de jonge meiden. En de bloedmooie topmodellen. Grijs haar is voor bejaarden, of het is een catwalkdingetje. En ik ben geen bejaarde. En geen catwalkdingetje.

Lees ook: Heleen over de grijs-trend: bezint eer ge met uitgroeien begint!

gifgif
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN