Nostalgische kiekjes: op vakantie in de jaren ’70

-

Waar we nu onbezorgd overal heen vliegen om vakantie te vieren, ging dat vroeger wel anders. Bepakt en bezakt met de auto richting Italië of Frankrijk. Achter die auto hing een caravan of vouwwagen. Herinneringen aan de vakantie van de jaren ’70.

Vakantie in de jaren ’70

 • Auto’s gingen niet snel en hadden geen airco, wat wel vervelend was als je acht uur lang op de achterbank gevouwen zat tussen de tassen vol kleding. Achter de auto hing steevast een caravan of vouwwagen.

  Fotograaf: Bert Verhoeff/Anefo – Nationaal Archief, CCO
 • En die caravan, die had een fantastisch retro interieur waar menig kampeerder nu nog jaloers van wordt. Slapen kon trouwens pas als de tafel waaraan je ’s avonds spelletjes deed was ingeklapt.
 • Als je niet in een caravan of vouwwagen sliep, was het waarschijnlijk een bungalowtent. Opzetten bleek altijd lastiger dan je ouders in eerste instantie dachten.
 • Lifters, overal lifters. Nu denk je bij een lifter toch al snel aan een verdwaalde hippie, vroeger was het dé manier van reizen voor de jongeren.

  Fotograaf: Bert Verhoeff/Anefo – Nationaal Archief, CCO
 • Cruisereizen waren populair, dankzij The Love Boat. Het was niet hetzelfde zoals nu (niet zo luxe, met bioscoopzalen, theater en live dining), maar het principe was wel hetzelfde: een all inclusive vakantie die je naar verschillende uithoeken bracht.

  Fotograaf: Willem van de Poll – Nationaal Archief, CCO
 • Zomeropvangkamp: je ouders lekker op vakantie, jij naar het kamp. En ook als je ouders gewoon thuis waren, ging je naar sport- en speldagen met je vriendjes.

  Fotograaf: Joost Evers/Enefo – Nationaal Archief, CCO
 • Een dagje opstap op vakantie? Dan ging je niet uitgebreid lunchen met een hip tentje met duizend en een vegan gerechten op de kaart, er gingen gewoon bammetjes met pindakaas in een rieten picknickmand mee.
 • En hoeveel er ook veranderd is in de afgelopen jaren, een ding blijft hetzelfde: de dag voor de grote vakantie zijn alle kinderen héél blij dat ze daar een paar weken niet heen hoeven.

  Fotograaf: Hans Peters/Anefo – Nationaal Archief CCO

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif

RECENTE ARTIKELEN