Nicolas Cage schittert in de zwarte comedy Dream Scenario

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week tipt ze de film Dream Scenario, een surrealistische fantasy satire over social media en viraal gaan.

Niemand minder dan Nicolas Cage speelt de hoofdrol in de film Dream Scenario. Hij geeft gestalte aan biologieprofessor Paul Matthews, een net iets te slimme, maar introverte nerd, die je op straat straal voorbij zou lopen. Hij ziet er sullig uit met een kale kop, een ouderwets brilletje en een oude mannenbuikje.

(c) A24

Uitgerekend deze onpopulaire schlemiel begint op te duiken in dromen van familieleden en kennissen om hem heen. Zij vertellen hem dat ze droomden dat hij verscheen bij een gevaarlijke situatie, maar dat hij niets deed om te helpen. Hij was er gewoon in die dromen. Hij kwam, keek het aan en liep dan verder.

Wanneer bekend wordt dat hij ook verscheen in de dromen van zijn studenten groeit zijn populariteit en wordt de suffe prof opeens een bekendheid. Hij wordt geïnterviewd door kranten, verschijnt veel bekeken talkshows en is een internetsensatie – en hij geniet er ook nog van!

(c) A24

Maar met de plotselinge roem loert ook het gevaar, want niets is wat het lijkt. En zo gebeurt het dat onze professor van een grappige komedie in een ware nachtmerrie belandt. Want van de één op de andere dag verandert zijn personage van ‘a good man’  tot ‘a terrible person’. En stort zijn droomleven in elkaar, als hij opeens alom wordt gehaat en gecanceld.

(c) A24

De reden waarom ik deze film jullie aanraad is, dat het zo’n actueel onderwerp is en zo invoelbaar gespeeld wordt. Van de ene op de andere dag kun je van intens geliefd zijn opeens afgeschreven worden. Daar weten we sinds een jaar alles van in onze eigen samenleving met gecancelde mediapersoonlijkheden: van voetstuk naar verdoemd.

(c) A24

Dat laat Nicolas Cage als geen ander zien in zijn rol van ‘de man van onze dromen’ waarin hij zo ingeleefd en mooi gekwetst Paul Matthews  tot leven brengt. Bijzondere film!

★★★★ (4 sterren), Dream Scenario draait vanaf 14 maart 2024 in de bioscopen

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN