Een topfilm: Woman of the hour. Een superspannende, waargebeurde thriller over een seriemoordenaar in de jaren ’70, waarin het pijnlijk duidelijk wordt hoe mannen met vrouwen omgaan.
De film is het regeerdebuut van Anna Kendrick, die ook een van de hoofdrollen vertolkt.
‘Woman of the hour’
Al vanaf het begin van de film is het duidelijk: Cheryl (Anna Kendrick) heeft ingewikkelde verhoudingen met mannen. Ze wil als actrice doorbreken in Hollywood en doet auditie na auditie, maar wordt steeds afgewezen. Er wordt gevraagd of ze ‘naakt doet’, en haar buurman – die ook acteur is, doet zich voor als een vriend, maar wil ondertussen maar een ding van de knappe Sheryl.
Via haar agent komt ze, omdat het goed zou zijn voor haar bekendheid, bij het programma The Dating Game; een datingshow waarin een vrijgezelle vrouw ‘blind’ haar bachelor kiest uit drie mannen. En daar kruist het pad met de seriemoordenaar: Rodney Alcala, ofwel ‘bachelor nr. 3’. Cheryl stelt ingewikkelde vragen aan de vrijgezellen, en nummer drie geeft de gewenste antwoorden: feministisch en charmant – perfect eigenlijk. Niet gek dus, dat haar keuze op hem valt – de andere twee zijn dan ook wel echte horken.
De film volgt niet alleen de huidige tijd, waarin Sheryl en Rodney elkaar ontmoeten, we zien ook de afspraken van Rodney met zijn slachtoffers in voorgaande jaren. Je zit op het puntje van je stoel, vooral bij de ontknoping. Wat fijn is, is dat het geweld niet té expliciet in beeld wordt gebracht. Het gevolg van de aanval zegt eigenlijk al genoeg.
Regiedebuut Anna Kendrick
Het is het regiedebuut van Anna Kendrick. Ze noemt deze film datgeen waar ze het meest trots op is in haar hele carrière. Heel mooi: Anna heeft haar gehele salaris dat ze heeft ontvangen voor haar rol én regiedebuut gedoneerd aan goede doelen, zo vertelt ze in de podcast Crime Junkie AF. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend. In de podcast zegt ze wel dat Netflix de rechten van de film heeft gekocht voor ruim 10 miljoen euro en dat ze toen dacht: deze film gaat geld opleveren. Maar toen begon haar geweten te knagen en wilde ze haar deel van de opbrengst niet zelf houden: “Ik vroeg mezelf af: voel je je hier slecht bij? En dat voelde ik.” Dus doneerde ze het geld.
‘Woman of the hour’ is te zien op Netflix.