Nee, jij kan niet zonder koolhydraten. Dat kan namelijk niemand

-

De eerste de beste in Miriams nabijheid nog één keer durft te zeggen dat koolhydraten slecht voor je zijn, slaat ze op zijn smoel. Nou ja slaan, slaan? #doeslief Miriam! Waarom nou toch weer zo agressief?

Omdat ik het gewoon niet begrijp. Hoe moeilijk moet het zijn om jezelf een beetje te informeren hoe het nou ook alweer zat. Minder (slechte) dingen eten en gewoon meer bewegen dat begrijpt iedereen. Maar één van de belangrijkste bouwstoffen niet meer eten omdat het zogenaamd slecht voor je is? Dat is gewoon echt dom.

Zet een groep vrouwen van vijftig plus bij elkaar en binnen een mum van tijd gaat het over overgewicht. Over lijnen. Diëten. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat er binnen minder dan een minuut één iemand is die opmerkt dat ze geen koolhydraten meer eet omdat dat slecht, ongezond, dan wel een absolute dikmaker is.

Klopt. Als je daar de hele dag enorme hoeveelheden van binnenharkt is dat nou niet bepaald gezond. Als je de hele dag dropstengels naar binnen werkt trouwens ook niet. Ben ik een expert op het gebied van voeding? Nee. Maar jongens alsjeblieft? Roeptoeter toch niet iets na wat nu blijkbaar in is of zo.

Dus voor één keer. Koolhydraten, eiwitten (proteïnen) en vetten vallen onder de macronutriënten. Je lichaam heeft alle macronutriënten nodig om goed te kunnen functioneren. Je hebt goede, ‘langzame’ koolhydraten en je hebt slechte, ‘snelle’ koolhydraten. Koolhydraten worden omgezet tot energie en het teveel daarvan wordt opgeslagen in je spieren en lever. Snelle koolhydraten geven je snel een voldaan gevoel maar verzadigen niet. Langzame koolhydraten geven je minder snel een voldaan gevoel maar verzadigen je wel. Laatst genoemde zorgt voor een gelijkmatigere bloedglucosegehalte en is dus beter voor je. Denk: patat versus peulvruchten.

Iedereen begrijpt dat peulvruchten eten gezonder is dan een zak patat. Hetzelfde geldt voor eiwitten. Proteïnen. Je hebt dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Eiwitten zorgen o.a. voor je afweersysteem en je spieropbouw. Dierlijke eiwitten hebben een lager eiwitgehalte dan plantaardige eiwitten. Van het laatste heb je dus minder nodig om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Ik heb trouwens nog nooit iemand horen zeggen dat hij of zij gestopt is met het eten van eiwitten omdat die slecht voor je zijn.

Ik heb wel vaak gehoord dat vet slecht voor je is.
Klopt ook geen hout van. Je hebt vet nodig als energiebron. Je hebt vet nodig om bepaalde vitamines op te nemen. Je hebt twee soorten vet. Verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Van de eerste gaat je cholesterolgehalte omhoog en van de laatste gaat die naar beneden. Denk: vette vis versus frikandellen.

Voor een gezondere leefstijl moet je dus nooit één van deze macronutriënten skippen. Je moet betere keuzes maken. Op o.a. www.hartstichting.nl (als je dan toch een bron aanboort op internet ga dan meteen naar deze en ga nou niet net zo lang zitten friemelen in de krochten van het internet totdat jij ergens iets leest dat brood dodelijk voor je kan zijn) staan welke dingen je gewoon kunt eten die goed voor je zijn. Welke macronutriënten je nodig hebt voor een gezonde leefstijl.

De eerstvolgende die zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet beloof ik bij deze niet te slaan. De enige vraag die ik zal stellen is: eet je geen brood meer? Koolhydraatarm dus. Is dat het? Zeg dat dan, want zonder koolhydraten ga je namelijk dood.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN