Nanda: ‘Pas na 10 jaar kon ik mijn man vergeven’

-

Nanda heeft 25 jaar verkering met Silvester, de vader van haar twee kinderen. De langlopende relatie is nog steeds energiek en liefdevol, maar toch blijven er dingen hangen die gaan knagen… Zélfs na 10 jaar. 

Een lange relatie gaat vanzelf, en tegelijkertijd is het een hoop werk. Wij zijn nu 25 jaar bij elkaar. Dat is mede gelukt vanwege onze vroege afspraak om ‘bruut eerlijk’ te zijn. We bewaren geen lieve vrede omdat we denken dat dat op den duur zou zorgen voor chagrijn en verwijten. Maar de laatste periode ergerde ik me kapot en ik kwam er maar niet vanaf.

Wat deed hij fout?

  • Hij was niet oneerlijk
  • Hij was niet respectloos
  • Hij ging niet vreemd
  • Hij was vol aandacht voor mijn verhalen
  • Hij deelde alles met mij dat belangrijk was…

Maar toch was ik geïrriteerd op álles. Hoe hij antwoord gaf, hoe hij druk door het huis bewoog – nog net niet op hoe hij ademhaalde. Ineens hoorde ik mezelf zeggen: ‘Ik denk dat ik je nooit heb vergeven voor tóén.’

Het magische woord ’toen’
We weten we allebei wat ‘toen’ betekent. Het was de life changing-dag waarop de schellen mij van de ogen vielen. De dag waarop ik zag dat hij NIET perfect was. Is dat niet in elke relatie een keerpunt?
Tot die tijd was hij te karakteriseren als lief, warm, geduldig, aandachtig, sexy, grappig, succesvol en een topvader… Maar op een dag zag ik ineens een andere kant.
Ineens zag ik hoe hij gerust ALLE aandacht de HELE dag op zichzelf gevestigd liet, hoeveel drukte en ongedurigheid er om hem heen hing – waar wij als gezin voor opzij moesten springen… Ik kende hem nu te goed om alleen maar glazig te genieten van de buitenkant, het mooie plaatje.

Ik implodeerde
Het gebeurde op die ene dag, dat was ‘toen’. Ik herinner me geen datum of aanleiding. Ik herinner me alleen de gang waarin we stonden toen het gebeurde. Ik implodeerde. Op dat moment waren we ongeveer vijftien jaar samen, met twee jonge kinderen, en ineens had ik er genoeg van. Het voelde alsof ik mezelf tekort had gedaan door hém en zíj́n carrière zonder voorbehoud te steunen en stimuleren – zelfs ten koste van mijn eigen loopbaan. Terwijl ik…

Alles moest in mijn leven steeds gejaagder en korter op de deadline. Als jonge moeder moest ik steeds haastiger werken om de kinderen te kunnen oppakken – zodat hij zijn werk kon doen. Ik was de enige die nog onthield wanneer school een speciale dag organiseerde, en zelfs wanneer school ook alweer uit ging. Ik nam alle kookbeurten op mij. En de was. En de afwas. Terwijl hij….

Alles moest anders
Reken maar dat ik voor mezelf ben opgekomen. Vanaf die dag – ‘toen’ – moest alles anders. Ik kan me voorstellen dat zoiets tot een breuk leidt, maar niet bij ons. Want hij… vond het goed. Hij wilde óók dat ik tot mijn recht kwam, dat heeft hij altijd gewild.

Maar ik was toch boos. Omdat hij niet had ingezien dat ik te véél gaf, terwijl hij vond dat ik dat zélf in de gaten moest houden. Het werd een lange, moeilijke weg om alle vanzelfsprekendheden te doorbreken en om nieuwe gewoontes in te laten slijten. (Elk nadeel heb z’n voordeel: zo kom je vanzelf aan wat extra jaartjes voor je relatie.)

Hij deed het tóch expres
Je zou denken dat het simpel was, maar het is toch een weg vol hobbels geweest. Stond ik weer te koken op ‘zijn’ kookdag en ontstak ik in woede – om maar iets te noemen. Ingesleten gewoontes zijn niet zomaar weg. We zijn er goed uitgekomen omdat we er beiden voor ‘werkten’ – ik gebruik ook maar eens een huwelijkswoord. Maar nu realiseerde ik me dus, onlangs, dat ik toch nog boosheid voelde. Tien jaar later. Ik was nog altijd niet zo lief met hem als ik zou willen zijn. Alsof hij het tóch expres had gedaan.

Een nobele bitch
Dat ik hem nu alsnog met hernieuwde liefde zal vergeven, vind ik dus behoorlijk nobel van mezelf… Dat ik hem al die jaren niet écht had vergeven, vindt hij behoorlijk bitchy van mij… Ik zeg: soit, allebei gelijk. Daarvoor ben je tenslotte bruut eerlijk met elkaar.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Nanda Roep
Nanda Roephttp://www.nandaroep.nl
Nanda Roep (1971) is schrijfster en uitgeefster in een boekenwereld die onder druk staat. Haar partner is cabaretier Silvester Zwaneveld, bekend van het vroegere duo 'Arie en Silvester'. Hun 25 jaar durende relatie zou je als 'bruut eerlijk' kunnen omschrijven, met vaak de slappe lach. Dochter Lisa-Renee (20) vindt er het hare van, en zoon Tijmen (17) maakt liever zijn eigen grapjes. Alles bij elkaar is het een gezellige boel.

RECENTE ARTIKELEN