Na een fikse burn-out ging Liselotte eindelijk doen wat ze écht wilde

-

Liselotte herinnert zich nog heel goed het moment waarop ze dacht ‘dit gaat niet goed’. Ze bleek een burn-out te hebben. Het roer moest om, maar hoe? Inmiddels runt Liselotte (47) een succesvolle webshop in muziekinstrumenten, geeft workshops en coacht ze mensen die vastlopen of een burn-out hebben. “Ik werd gewoon fysiek misselijk als ik naar mijn werk moest gaan.”

“Ik schilde appels in de keuken van een lunchroom waar ik aan het werk was en werd opeens overspoeld door gevoelens. Het leek wel een tsunami die over mij heen kwam. Ik stond te schudden op mijn benen en plotseling ging het licht uit.” Later bleek dat burn-out te zijn. Niet zo vreemd na een nogal roerige periode in haar leven: een scheiding en de plotselinge verantwoordelijkheid voor de opvoeding van haar puberzonen.

“Mensen denken vaak dat een burn-out alleen op en door het werk voorkomt, maar het gaat om veel meer. Bijvoorbeeld door te vaak ‘ja’ zeggen, waar het ‘nee’ moet zijn. Bij mij ging het over mijn innerlijke houding en het wegduwen van gevoelens, maar natuurlijk speelde ook mijn privésituatie mee.” Zo had ze ‘ja’ gezegd tegen een functie die eigenlijk niet bij haar paste en toch bleef ze erin ‘hangen’.

Liselotte bleef maar doorwerken, ondanks de tegenzin die haar parten speelde. “Ik werd gewoon fysiek misselijk als ik naar mijn werk moest gaan. Eigenlijk was de energie toen al weggelekt bij mij. Ik zat rock bottom en had geen enkele reserve meer.” Zelf omschrijft ze het als een gevoel dat zich langzaam aan haar opdrong, zonder dat ze het doorhad. “Met mijn hoofd probeerde ik alles te bevatten, te controleren en op te lossen, maar dat lukte niet meer. Mijn leven liep op meerdere fronten tegelijkertijd spaak en dat kon ik onmogelijk met mijn hoofd bolwerken.”

Een ‘diepe vermoeidheid’ gecombineerd met een diepe angst en hevige paniek maakte zich van haar meester. “Ik kon alleen nog maar op bed liggen en raakte al in paniek als iemand mij de eenvoudige vraag stelde wat ik de volgende dag ging doen. Vaak wist ik niet eens hoe ik de daaropvolgende uren moest doorkomen. Laat staan een hele dag.” Maar de situatie accepteren deed ze niet. Ze wilde door met leven zoals ze dat kende en geen ruimte te maken voor de paniek- en angstgevoelens die haar overvielen.

Uiteindelijk besloot ze naar een psychotherapeut te gaan, maar daar kwam ze geen stap verder. Ze miste het sparren met iemand die uit eigen ervaring wist hoe het is om paniek te hebben en trok de effectiviteit van haar therapeut in twijfel. “Ik stopte de sessies en ben op zoek gegaan naar iemand die de hel van angst en paniek kende. Zo kwam ik in contact met een ervaringsdeskundige die precies wist waar ik doorheen ging en mij vanuit deze ervaring goed kon helpen.” Deze coach hielp haar niet vanuit de traditionele relatie tussen therapeut en cliënt, maar van mens tot mens. “Hij was het levende bewijs dat ik er doorheen kon komen en dat vond ik zo ontzettend fijn! Zie je wel, dacht ik, ik ben niet gek! Eindelijk kon ik mijn gedachten, gevoelens en emoties de ruimte geven, in plaats van ertegen te strijden.”

“Door telkens weer ruimte te maken voor mijn binnenwereld kwam ik stapje voor stapje weer terug bij mijzelf. In deze periode ontdekte ik weer waar mijn hart van gaat bloeien. Mijn houvast in deze donkere tijd was mijn ukelele. Een klein snaarinstrument dat een kruising lijkt tussen een luit en een gitaar. Het was dit instrument dat mijn redding werd. Ik voelde door de muziek de zachtheid weer in mij en alles begon daardoor te stromen.” Liselotte is nooit meer opgehouden met spelen en heeft samen met een business partner een bedrijf in muziekinstrumenten opgericht. “Het was heel eng om voor mezelf te beginnen, maar sinds mijn burn-out kan ik niet anders dan mijn hart volgen, ook al zit mijn hoofd er soms heus nog wel tussen hoor. Als zelfstandig ondernemer is het hard werken, maar het is zoveel waard mijn eigen pad te kiezen. Als je kiest voor iets waar je blij van wordt dan bloei je vanzelf op.”

Inmiddels weet ze dat dit de juiste weg is en volgt ze haar hart. “Voelt iets niet goed, dan doe ik het niet. En het maakt mij niet uit wat andere mensen en de maatschappij hiervan vinden.” Met haar hervonden energie, vanuit het hart en niet meer vanuit het hoofd, laat ze het leven meer ‘gebeuren’. “Ik duw, dwing en forceer niet meer. Hierdoor ben ik veel meer in staat om het leven in al zijn schakeringen te accepteren en emoties, zoals menselijke gevoelens als ontoereikendheid, angst of hulpeloosheid toe te laten en er te laten zijn.”

Verder coacht ze als ervaringsdeskundige mensen die vastlopen in het leven, burn-out zijn en ook met angst en paniek hebben. “Ik coach vanuit mijn hart en compassie, want ik weet uit eigen ervaring waar je doorheen gaat..” Haar belangrijkste tip? “Vaak weet je diep van binnen heel goed wat je te doen staat, of je wel of niet gelukkig bent. Dat is namelijk dat knagende stemmetje dat je ‘s nachts hoort als je wakker ligt. Belangrijk is om hiernaar te luisteren, erop te vertrouwen dat het goed komt en daarna stappen te nemen. Natuurlijk is dat is eng, want een stap naar een nieuwe situatie is altijd eng, maar vertrouw op het leven!”

CURSUSGoed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN