Moeders die andere moeders vernederen, jullie moeten je diep schamen

-

Miriam las de Facebookreacties onder een artikel van Saar-collega Suzanne, en haar bloed begon subiet te koken. 

Het gebeurt niet vaak dat ik reageer op een negatieve reactie van een lezeres n.a.v. een stukje van mijzelf of, zoals in dit geval, een stukje van een collega op Saar. Meestal, als ik boze of zelfs grove reacties lees op een van mijn eigen blogs dan haal ik mijn schouders op. ‘Ach ja’.

Toch kon ik het niet nalaten om mijn collega te verdedigen. Ze werd tot op het bot afgefikt in haar moederschap en dan heb je een slechte aan mij. Dat doe je namelijk niet. Je fikt geen andere moeder af die openhartig is over haar pijn en verdriet en al helemaal niet als je zelf moeder bent. En wat je in mijn ogen ook vooral niet moet doen is jezelf als moeder op de borst gaan lopen kloppen. Jezelf in je aanval op die andere moeder veren in je eigen reet gaan lopen douwen.

Wat was er mis met deze vrouw, dat ze het nodig vond zo hard te oordelen over een andere moeder? Heeft zij, net zoals veel andere vrouwen, niet door dat ze in alles wat ze doet, zegt en handelt onbewust gevormd wordt door datgene dat mannen van hen verwachten. En zich daarom geroepen voelen om andere vrouwen/moeders tot op het bot af te fikken, die misschien niet voldoen aan al deze verwachtingen. En zichzelf daarmee geruststellen. Het archetype ‘Moeder de Vrouw’ is iets dat zo al eeuwenlang, welke feministische golf ten spijt dan ook, hardnekkig in stand wordt gehouden.

Moeders die vreemd gaan zijn slechte moeders. Vaders die vreemd gaan zijn klootzakken. Als moeders vreemdgaan is dat onomkeerbaar. Als vaders vreemdgaan dan gooien we er gewoon een huwelijkstherapietje tegenaan. Mislukt dat laatste omdat de vrouw er geen heil meer in ziet? Tja. Dat is nou jammer. Hij wilde hun huwelijk nog redden en kijk haar nou eens moeilijk lopen doen.

Ok. Dat is een beetje gechargeerd, maar er zit een kern van waarheid in. Mannen en vrouwen worden niet aan dezelfde standaarden gehouden wanneer het op vreemdgaan aankomt. Terwijl: mannen en vrouwen worden verliefd, gaan vreemd, verlaten hun partner om dezelfde redenen. Ze voelden zich ongelukkig. Niet begrepen. Niet gezien of gehoord. Of, en dat kan natuurlijk ook, maar dat komt sporadisch voor, het zijn van nature (m/v) klootzakjes.

Misschien is het handig, op het moment dat jij je morele verontwaardiging over de keuzes van een andere vrouw/moeder kenbaar wilt maken, om jezelf dan het volgende af te vragen. Reageer ik uit onvrede/frustratie over keuzes die ik zelf ooit maakte? Is het antwoord ja, misschien moet je dan je vervelende commentaar lekker voor jezelf houden. Is het antwoord nee, idem dito.

Ik stel voor dat we dit afspreken. Als een moeder in nood is. Verdriet heeft en zich afvraagt wat ze fout heeft gedaan? Dan steun jij haar. Dan ga jij niet met modder gooien. Dan haal je niet van alles door elkaar. Dan maak jij geen gebruik van aannames en veronderstellingen om die andere moeder onderuit te halen ten faveure van jezelf.

Om tot slot er maar even een christelijke Bijbelse uitspraak tegen aan te gooien
: Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN