Moederliefde in ondenkbare tijden: ‘The End We Start From’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen.

Deze week tipt ze het drama The end we start from met Jodie Comer (Killing Eve), Katherine Waterston (The World to Come) en Oscarwinnaar Benedict Cumberbatch.

Waar gaat het over?

(c) The Searchers

Terwijl een jonge vrouw (Jodie Comer) bevalt van haar eerste kindje, komt Londen onder water te staan door stevige, aanhoudende regenbuien die rampzalige overstromingen veroorzaken.

(c) The Searchers

Als haar man haar eindelijk in het ziekenhuis gevonden heeft, besluiten ze Londen te verlaten en naar zijn ouders te gaan, die op het nog niet onder water gelopen platteland wonen.

De wanhoop slaat toe

(c) The Searchers

Ook zij krijgen echter te maken met de klimaatramp, want er zijn geen voedseltransporten meer mogelijk en iedereen is op zoek naar eten. De bevolking in Londen en erbuiten is wanhopig en wordt agressief. Daardoor raakt de vrouw met haar baby geïsoleerd van haar man en moet zij zich zien te redden, in een tocht over het Engelse platteland, waarmee duidelijk wordt hoe kwetsbaar én krachtig ze eigenlijk is als vrouw, en als jonge moeder.

Stof tot nadenken

(c) The Searchers

Ik vind deze opvallende film bijzonder, omdat het een tot nu toe nog weinig vertoonde echte klimaatcrisis-film betreft. De beelden van een onder water gelopen stad Londen zijn onvoorstelbaar en waanzinnig, maar niet onrealistisch. Net zoals we in de begintijd van het coronavirus dachten dat het allemaal wel zou loslopen, is dit is een film, waarover je zou nu moeten nadenken, omdat zo’n ramp wel degelijk tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

Wat zou jij doen?

Jodie Comer speelt in The End We Start From een fantastische moeder en voor haar kindje de allerbeste beschermster, die je zou kunnen bedenken. Opvallend is ook dat in de film, behalve haar zoontje Zeb, niemand een naam heeft. Dat geeft je meteen het gevoel dat de wereld met iedereen zou kunnen vergaan, maar deze moeder haar kind zal redden. Het is een film, waarvan je hoopt dat het je nooit zal overkomen, maar waar je je wel van afvraagt hoe jij zelf zou hebben gehandeld.

★★★ The End We Start From draait vanaf 23 mei in de bioscopen

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN