Miriam: “Ik word kwaad als oudere mensen betuttelend worden aangesproken en niet voor vol worden aangezien

-

Miriam maakt zich kwaad als zij gegranioold (uitleg hieronder) wordt, maar erger vindt ze het als dit ouderen overkomt. Overal ziet ze voorbeelden van ouderen die niet voor zichzelf op durven komen, omdat ze bang zijn voor het antwoord. En toch komt ze af en toe een ouder iemand tegen die zich absoluut niet laat graniolen. 

Ooit verzon ik het woord ‘graniolen’. Het gevoel dat een jonger mens aan jou als ouder mens kan geven dat nou niet bepaald een lekker gevoel is. Zo vind ik het verschrikkelijk als een jonger mens tegen mij zegt; Wat zie jij er nog goed uit voor je leeftijd. Of als mijn kinderen ginnegappen/ mij dissen om iets dat ik op Instagram – pardon, Insta- plaats. Of als mijn GenZ collega’s, in de golfschool waar ik parttime met veel plezier werk, mij met hoog opgetrokken wenkbrauwen aankijken als ik GenZ- slang gebruik. Lit – Baas – Doekoe 

Erger nog dan zelf gegranioold worden, is het wanneer ik merk dat oudere mensen dan ik gewoon niet voor vol meer worden aangezien. Dat betuttelende toontje waarmee mijn moeder (79 bijna 80) soms wordt aangesproken. In het ziekenhuis bijvoorbeeld als ze daar weer onverwachts werd opgenomen. ‘Mevrouwtje? Heeft u vannacht een beetje kunnen slapen?’ Mijn moeder is geen zielig hulpbehoevend mevrouwtje. Mama heeft haar hele leven keihard fulltime gewerkt op een middelbare school en was (is nog steeds!) een baken voor veel jongeren die even haar wijze raad nodig hebben. Waarom praten veel mensen zo raar tegen oude mensen? Oude mensen zijn gewoon jonge mensen die net wat langer leven dan jij. Ze zijn niet achterlijk. 

Instanties. Ook zoiets. Bijna elke instantie gaat digitaal. Helemaal prima, alleen; begrijpen ze niet hoe discriminerend dat is voor ouderen? Hoezo moeten wij ineens een parkeerapp downloaden waarmee wij onze bezoekers kunnen aanmelden? Mij (54) lukt dat nog wel. Mijn buurman (28) ook. Maar de rest van de wijk waarin ik woon, is gemiddeld vijfenzeventig plus en ouder. Doordat zij geen idee hebben hoe zo’n app downloaden werkt en hoe ze daar mee om moeten gaan, ontvangen ze gewoon geen bezoek meer. Leuk zo’n digitale samenleving, maar daarmee wordt een enorme groep mensen buitengesloten. ‘U kunt hier alleen nog maar pinnen’. Wat? Hoeveel ouderen betalen gewoon liever cash zodat ze exact weten wat ze uit kunnen geven? Pinautomaten verdwijnen. Je DigiD-code wordt steeds belangrijker. Kortingen in je supermarkt? Staat in je app. Het allerergste vind ik nog dat er nu ouderen zijn die hun verwarming niet aan durven te zetten omdat ze bang zijn dat ze ineens maandelijks honderden euro’s meer moeten gaan betalen. Graniolen van het allerergste soort, omdat die generatie niets durft te zeggen. Te vragen aan hun energieleverancier welke consequenties het voor hen heeft als ze de verwarming hoger zetten dan 19 graden. Bang voor het antwoord (u bent oud –19 graden is genoeg –  Ga gewoon dood of zwijg).

JP en ik zaten te lunchen. Er kwam een oudere man binnen. Zo’n leeftijdloos ouder exemplaar. Met van die pretoogjes. Zo’n man die van binnen nog zeventien is en het liefst nog brommers uit elkaar zou willen halen om ze op te voeren. Hij, en wat later zijn dochter, haar man en, zo bleek, hun klein- en achterkleindochter, gingen naast ons zitten. Die oude baas had humor. Zijn dochter niet. Althans, zij had overduidelijk een soort van misplaats last van plaatsvervangende schaamte om de dingen die haar vader zei. Ze koeioneerde hem. ‘Pa? Ik denk dat het handiger is dat u daar gaat zitten’. Hij deed braaf wat zijn dochter hem verordende. Eenmaal zittend besloot zijn dochter dat hij toch ergens anders moest gaan zitten. Geen idee waarom dat was, maar hij deed al pret-ogend braaf wat hem werd verteld. Het was één groot graniool-proces. 

Uiteindelijk kwam hij bijna naast mij te zitten, waardoor JP, die doorhad dat de man werd gegranioold, grappig opmerkte: ‘Ben je nu klaar? Of wil je op de schoot van mijn vrouw zitten?’

Zijn reactie was KONING. (Dat is GenZ-taal voor geniaal) 

Hij keek mij aan. Keek naar JP en antwoordde lachend: ‘Ik ben bijna 92. Vrees dat zowel jouw vrouw als ik daar niks aan zullen hebben’.

Wij lagen onder tafel van het lachen. Sommige ouderen laten zich gewoon niet graniolen. 

 NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN