‘Mijn puber trapt in elke influencer die opduikt op haar TikTok’

-

Eslem (51) was vijftien jaar lang best tevreden over hoe haar oudste dochter Allegra opgroeide tot een leuke slimme meid. Maar recentelijk is ze behoorlijk van het TikTok-padje, volgens haar moeder.

“Je doet je best, je stopt er groente en goede raad in, je waarschuwt voor van alles en nog wat. En ik was er trots op dat Allegra opgroeide tot een kind dat sociaal is, graag naar school gaat en het daar goed doet. Ze doet VWO, dan denk je toch dat je wel in staat bent om een beetje kritisch te denken. Maar of het nu de puberteit is of gewoon domheid, ze trapt in elke influencer die opduikt op haar tijdlijnen.

Eerst ging haar hele zakgeld én wat ze bijverdient met babysitten naar peperdure crèmes en lotions voor een twaalfstappenplan. Wat heb je nodig als puber? Een milde face wash, een vochtinbrengende crème die past bij je huidtype en zonbescherming. Geen retinol, peelings en supervoedende crèmes waar je op die leeftijd alleen maar méér pukkels van krijgt.

Ze is niet overtuigd en haar drie jaar jongere zus (bijna dertien) vindt het allemaal ook fascinerend, dus die sloeg laatst haar zakgeld stuk aan een serum. Ik snap dat ze het getut voor een spiegel interessant vinden en het moet ook allemaal online worden gezet in de hoop op hartjes, maar ik vind het waanzin.

@drsleenarts Tag degen met een veel te lange skincare routine! Ik ben van stap voor stap, maar een skincare routine voor kinderen van 9 stappen? Onzin! Zonde van het geld en veelal zitten producten tjokvol agressieve ingrediënten die de huid meer kwaad dan goed doen. En dan is de huid van kinderen ook nog eens een stuk gevoeliger dan de volwassen huid. Mijn advies? Houd het simpel. #drsleenarts #skincarekinderen #drunkelephantskincare ♬ origineel geluid – Drs Leenarts

Ze zijn zó gehersenspoeld dat als ik ze een link stuur van dermatoloog Marjolein Leenarts die goddank ook op TikTok zit, ze dat ‘ook maar een mening’ noemen.

Allegra zag er op een gegeven moment echt niet meer uit, de ziel zat onder de acne en droge plekken en wilde naar de schoonheidsspecialist en dat moest ik dan betalen want ze had geen geld meer. Ik heb er eerst maar eens een tubetje benzoylperoxide – € 7,50 bij de apotheek – gekocht en dat klaarde het prima van op. Maar dat was toen al snel de verkéérde benzo, want een poppetje beweerde online dat het een heel dure moest zijn met uiteraard weer van alles erbij. En dan kan ik tig keer zeggen dat het poppetje gesponsord wordt en dat het eigenlijk een verkapte advertentie is, ze is en blijft toch heel gevoelig voor alle adviezen die niet van haar moedertje komen.

Zo hebben we ook al hele discussies gehad over niet de pil slikken, maar je temperatuur bijhouden om te zien wanneer je vruchtbaar bent. Dat doen die meiden allemaal met een app. Het is nog niet aan de orde, want ze heeft geen vriend, maar ik ken mijn kind. Als je nog niet in staat bent om aan je gymspullen te denken, heb ik laaggespannen verwachtingen over elke ochtend op exact hetzelfde tijdstip je temperatuur opnemen. Maar goed, dit is van later zorg, we kibbelen hier alleen nog in theorie over.

Haar obsessie met ‘pre-workout drankjes’ (nergens goed voor) en alles met extra proteïnes begint wel uit de hand te lopen. In het begin ging ik er nog wel een beetje in mee, je wilt niet bij alles wat je kind boeit meteen ‘onzin!’ roepen. Maar chips met proteïnen? Eet dan gewoon een bakje kwark. Dat was uiteraard te gewoontjes, zodat ze van haar eigen geld repen en drankjes met extra proteïnen ging kopen. Daar zat dan een pietsie proteïne in en verder veel suiker, want anders smaakt het nergens naar.

Ik kom ze overal tegen, ze denkt dat ze ontzettend goed bezig is. Ik laat met de wikkels  zien dat ze niet gek veel verschillen met een Snickers, maar ik heb er volgens haar geen verstand van. Dus gaat er weipoeder over haar yoghurt en koopt ze dure drankjes die oma kreeg om te herstellen na een zware operatie. De keuken ziet eruit als die van een professioneel gewichtheffer als ze weer eens bezig is geweest met een shake.

Het zal hopelijk een bevlieging blijken, maar ik heb op dit moment wel eens het gevoel dat ik heb gefaald als moeder, omdat ze niet wat kritischer is. Haar vader en ik hebben het er zo ingeprent: geloof niet alles wat ze zeggen, als Jantje in de sloot springt, spring je er toch ook niet zomaar achteraan, bedenk hoe je ergens zelf over denkt, heb een eigen mening.

Het komt op dit moment echter totaal niet aan en als je ziet – want ik kijk regelmatig mee – wat er online allemaal op die meiden wordt afgevuurd, dan begrijp ik tot op zekere hoogte zelfs nog wel de allure van een slimme influencer die gouden bergen belooft boven een saaie huisarts die met feiten komt, en met dingen die je eigenlijk niet wilt horen.

Wat ik zoek is een influencer van haar leeftijd, die de vloer aanveegt met alle commerciële praatjes en flauwekul. Een soort Dr. Phil in puberformaat, zeg maar. Iemand van haar eigen leeftijd, die met nuchtere adviezen komt. Mocht iemand die ooit online tegenkomen, ik hoor het graag, want van mij moet ze het op dit moment niet hebben, zoveel is duidelijk.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN