Babette (70): ‘Mijn kleindochter wil een jongen zijn’

-

Wat doe je als je kleindochter een jongen wil zijn? Probeer je haar ouders ervan te overtuigen dat het niet zo is? Dat het een fase is? Dat is niet wat Babette (70) deed. Babette was helemaal voor en was de eerste die ‘hij’ gebruikte als het over ‘zij’ ging.

“Mijn kleindochter wil een jongetje zijn. En, nadat ik er even aan moest wennen, vind ik dat hélemaal prima. Sterker nog: eigenlijk was het me al wel duidelijk vanaf dat ze kon praten. Ze zei altijd: ‘Ik jossie’ (jochie, dus), ze had nul interesse in poppen en barbies en kon het altijd beter vinden met de jongetjes in haar omgeving dan met de meisjes.

Voornaamwoorden

Hij is nu 11. Ik gebruik bewust het woord ‘hij’, want dat hoort erbij hè, als je een jongen bent. Toch schijnen veel mensen daar nog steeds moeite mee te hebben. Hij heet namelijk nog wel gewoon Lisa*; er is geen nieuwe naam voor hem. Dus dat vinden mensen gek. ‘Ach, als je gewoon ‘zij’ blijft zeggen, verandert dat gevoel van haar ook wel’, zeggen vriendinnen.

Vriendinnen verloren

Ik kan daar heel boos om worden en heb zelfs al wat vriendinnen verloren door deze kwestie. Want het is mijn kleinkind en ik wil dat hij gelukkig is. Of hij nou een jongen, een meisje of iets ertussenin is. Want dat laatste kan ook, zo leerde ik toen ik me erin ging verdiepen. Die mensen identificeren zich als non-binair en worden aangesproken met de voornaamwoorden hen/hun.  De vriendinnen die dit niet willen begrijpen, ook na een paar keer rustig uitleggen, vind ik bekrompen en heb ik laten gaan.

Genderdysforie

Hoe makkelijk deze hele kwestie nu ook op papier staat, het is behoorlijk ingewikkeld. Iemand met problemen met hun eigen gender, hebben genderdysforie. De ouders van Lisa hebben het er ook heel moeilijk mee. Niet met het feit dat hij een ‘jossie’ is, maar wel dat hun kind een probleem heeft. Want ook al zien wij het niet als probleem, mensen in de omgeving wel. Juffen en meesters die er niet aan willen, kinderen die het niet snappen. En dan heb ik het nog niet eens over problemen in de toekomst. Bassale dingen als: welke wc moet hij zo nemen? Hij ziet er per slot van rekening uit als meisje.

Kleinzoon met borsten

En dat eruitzien als een meisje, dat wordt natuurlijk alleen maar meer nu de puberteit nadert. Hij krijgt straks borsten, om maar wat te noemen. Dan moet hij een strak bovenstuk aan, zijn ouders zijn dat nu al aan het proberen om hem vast te laten wennen. Hij draagt nu jongenskleding, zijn haar is kort. En tóch, je ziet ergens dat hij geboren is als meisje (of misschien komt het omdat ik het weet). Zijn ouders zijn dan ook al druk bezig met het vinden en erdoorheen krijgen van hormoonbehandelingen, maar dat is een lange weg met veel administratieve rompslomp en regels. Dat gaat dus nog wel even duren.

Als je maar gelukkig bent

Tot die tijd wil ik via deze weg proberen aandacht te vragen voor dit ‘probleem’. En dan niet het probleem van genderdysforie, maar hoe de maatschappij hiermee om gaat. Als ik het als 70-jarige helemaal prima kan vinden dat mijn kleindochter nu een kleinzoon is, dan kan de rest van de wereld dat toch ook? Het is 2021. Het maakt toch écht niet meer uit wat je draagt? Als je maar gelukkig bent.”

*De naam Lisa is gefingeerd 

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN