‘Mijn dochter heeft meer sjans dan ik en dat is best even wennen’

Het is best even wennen dat mannen niet meer met ons flirten, maar met onze bloedmooie dochters. 

In Café Bartje, de studentenkroeg in Utrecht, was ik een publiekstrekker. Ik kreeg de meeste fooien en bekende voetballers wilden me ophalen na werktijd (gelukkig nooit aan begonnen). Ik kende de leukste mensen en op straat werd ik dagelijks gegroet. Ik was het meisje van Bartje. Het tilde me over het gat heen dat was ontstaan door het verlaten van het ouderlijke huis en het nergens bijhoren in de grote stad.

Inmiddels is het gedaan met al die aandacht. Niet onoverkomelijk want ik ben onder de pannen en ik heb een gezin enzo, maar het is gewoon … nou ja, wennen. Ik ben nu de moeder van ‘die knappe jongen’. Want tja, mijn zoon Bent is jong en ziet er goed uit. Blonde lokken, perfecte huid, een frisse roze gloed, grote zeeblauwe ogen, sixpack. ‘Ik vrees dat ik verliefd ben,’ zei een vriendin nadat ze Bent in ogenschouw had genomen. Gelukkig is hij nog maar veertien, er dralen nog geen meisjes rond het huis.

Een vriendin met golvende rode krullen heeft het op dat gebied pittiger. Zij is gezegend met drie dochters. De oudste zeventien, de jongste zes. Alle drie beeldschoon. Dat valt op. “Als ik met de oudste twee over straat loop, kijkt iedereen naar ons. Nou ja, naar mijn dochters,” verzucht ze. Vroeger waren alle ogen op haar gericht. “Liep ik met mijn vriendinnen in Salau op het strand, dromden de mannen om ons heen om foto’s te maken. Ik genoot ervan. Maar inmiddels kom ik er niet meer aan te pas.  Waar we ook komen, ik zie alle mannen naar mijn meiden loeren. Alsof ik onzichtbaar ben geworden.” Confronterend. En soms zelfs frustrerend. Zoals die keer dat ze een kunstwerk had verkocht aan een bekende architect. Dolgelukkig was ze. Een kunstkenner die een werk van haar kocht. Fantastisch natuurlijk. Ze had het bij hem thuis afgeleverd en fietste naar huis, helemaal in de gloria.

Een dag later liep ze met haar dochters op straat. Op een terrasje zat De Architect. Hij staarde haar dochters aan en zijn mond viel letterlijk open. Zijn ogen rolden nog net niet uit hun kassen. Ze groette hem maar hij keek dwars door haar heen. Ze voelde zich verschrikkelijk. Zo zou het voortaan gaan. Haar sexappeal was opgelost in het niets. Om treurig van te worden.  Het duurde even voordat ze erom kon lachen. “Ik realiseer me dat het ook met mezelf te maken heeft. Word ik zelf een dagje ouder, krijg ik mijn aftakeling ook nog dagelijks ingewreven door alle mannen die naar mijn dochters staren. Ik probeer me te herpakken. Dat lukt de ene dag beter dan de andere. Ik heb besloten vooral heel trots te zijn op mijn meiden.”

Ze heeft gelijk. De flirtbeurt is aan de kinderen. Wij schikken ons in de rol van Moeder Van. Wat niet betekent dat er niks meer te sjansen valt. Toen ik laatst nieuwe scheenbeschermers voor mijn zoon ging kopen, bleek de verkoper een vechtsporter te zijn. Ik raakte met hem aan de praat over de gevaren van zijn sport. Dezelfde dag had ik een uitnodiging op Facebook (oké, ik had mijn naam gegeven). Het is weliswaar geen vette sjans maar toch.

Laatst had ik een voltreffer. Tijdens een dinertje waar ik naast een oudere heer belandde. Ondanks zijn rimpels en witte haar kon je zien dat het vroeger een knappe man was geweest. Eind zestig schatte ik hem. Hij was vriendelijk, voorkomend en ook nog muzikaal. Ik luisterde beleefd en hij vroeg me of hij zijn muziek mocht sturen. Ik voelde me gevleid en gaf mijn kaartje. Ik was nog maar vijf minuten thuis of de telefoon ging. De oude man. Hij had het zo gezellig gevonden en of ik de volgende dag wilde laten weten wat ik van zijn composities vond. Hij mailde me nog drie dagen, ik wist me geen raad en heb uiteindelijk niet meer geantwoord. Dit was weer het andere uiterste. Dat ik op mijn vijftigste ineens serieus flirtmateriaal ben voor oude mannen had ik me niet bedacht. Toch hoor je me niet klagen. Want sjans is sjans.

Lees ook: Moeders en dochters die krankzinnig op elkaar lijken

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)