Met dit hoofdgerecht maak je zeker indruk op m/v – en het is nog vega ook

-

Een heerlijke winterse schotel uit de over, zonder vlees, waar je helemaal warm van wordt: dat is Melanzane alla Parmigiano. Helemaal niet zo bedoeld, want eigenlijk is het een klein voorgerecht, maar o, wat is heerlijk als grote overschotel voor als je vrienden te eten krijgt (of pubers).

Keer op keer op keer maak ik deze schotel voor gasten. En steeds weer vragen mensen na afloop van het etentje om het recept. Ik maak ‘m niet zoals het hoort. Jamie Oliver zou er nooit mozzarella in doen, maar parmezaanse kaas. En ik houd nou eenmaal van een lekkere dikke korst, dus daarvoor heb ik moeten improviseren.
Ik ben gek op ovenschotels als ik gasten krijg. Je kan lekker in de middag koken en als het bezoek er dan is, heb je je handen helemaal vrij om lekker samen te kletsen en wijn te drinken zonder dat je in de pannen staat te roeren. En zo pak je dat aan:

Voor 4 personen:

6 kleine aubergines (die zijn iets lekkerder, 4 grote kan ook)
3 bolletjes mozzarella
250 ml passata (tomatensaus, je kan deze ook zelf maken maar dan wordt-ie snel te nat)
een bosje basilicum
200 g parmezaanse kaas
een paar (witte) boterhammen voor in de keukenmachine
veel olijfolie
zout
peper

Bereiden:

Zet de oven op 180’C
Snijd de aubergines in ronde plakjes van maximaal 1 centimeter
Leg ze op een bakplaat op bakpapier en kwast beide zijden in met olijfolie, ze mogen wel overlappen
Strooi er wat zout over
Haal ze na 20 minuten of als ze bruin beginnen te kleuren uit de oven, zet weg

 

Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje aubergineplakjes

Wrijf er een dun laagje tomatensaus (passata) op, leg er gescheurde basilicumblaadjes op, versnipper een bolletje mozzarella zodat er op elk plakje aubergine minimaal een dobbelsteengrootte ligt en strooi er parmezaan en verse zwarte peper overheen

Bedek met een laagje aubergineplakjes en herhaal de vorige stap (tomatensaus, basilicum, mozzarella, peper)

Zorg dat de laatste laag niet bedekt is met aubergine

Doe de boterhammen in de keukenmachine, doe er een flinke scheut olijfolie bij en het restant van de parmezaanse kaas. Versnipper het brood tot kruimels.

Strooi die kruimels over de schotel, dit wordt straks een heerlijke korst

Zet weg met een aluminiumfolie eroverheen en trek een fles wijn open

Wacht tot een half uur voordat iedereen honger heeft, dan gaat-ie 30 minuten de oven in.

Laat heel even rusten en serveer ‘m dan met een stuk knapperig stokbrood om lekker in de tomatensaus te deppen en een groene salade.

 

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN