Mens, neem nou toch eens een compliment aan

-

Complimenten maken de wereld een stukje leuker. Nu moeten we (inderdaad, vrouwen) alleen nog leren om ze op de juiste manier in ontvangst nemen in plaats van ze weg te wuiven.

Het ontvangen van een compliment is een kunst op zich. Niet iedereen reageert even gemakkelijk en met de nodige flair op iets vleiends, zo las ik ergens. Ik geloof niet dat ze het over mannen hadden. Die nemen een compliment in ontvangst, krabben eens op hun hoofd en zeggen dan tussen twee slokken bier door dat ze inderdaad ook wel erg goed zijn in het nemen van penalty’s.

Nee, dan sommige vrouwen. Hun handen wuiven soms letterlijk een complimentje weg. Die flatterende jurk kostte immers ‘maar 20 euro’ of ‘hing nog in de kast’. Who cares, zou je denken. Grijp elk compliment juist met beide knuisten aan. En begin niet elke aardige opmerking van een ander meteen te downplayen.

Complimenten maken de wereld leuker. Als je het allemaal niet overdrijft, doen ze wonderen. Maak voor de gein maar eens een compliment tegen een wildvreemde en je loopt zelf ook meteen met een grijns rond. Iemand verwoordde het ooit zo: ‘Een compliment is een cadeautje dat je altijd bij je hebt’. Nadat ik daar eerst een beetje van moest overgeven, kon ik niet anders dan concluderen dat die uitdrukking klopt als een zwerende vinger.

Maar ja, dat ontvangen dus. De pijn ervan lijkt ‘m te zitten in onzekerheid. Omdat je niet graag de aandacht op je ziet gevestigd. Of, omdat je vindt dat je dat complimentje eigenlijk helemaal niet verdient of er niet genoeg moeite voor hebt gedaan.

Ik weet er alles van. Ook van nonchalant een lovende opmerking wegwapperen terwijl je er wel degelijk bergen werk in hebt zitten. Alsof die leuke combi ineens plots om mijn lijf zat en mijn haar vanzelf in model sprong. Geen woord over de uren in de steigers, de eindeloze zoektocht naar iets leuks om aan te trekken en bijpassende schoenen. Over het wikken en wegen over de hakken die weliswaar de kuiten dunner doen lijken, maar waarop ik maar drie strekkende meters kan voortschuiven zonder wild om me heen te roeien. Die platte schoenen dan maar? Enzovoort enzovoort.

Voortaan, neem ik me voor, ga ik elk compliment met opgeheven hoofd ontvangen en zal er een verheugd dankjewel klinken uit mij. Verder niks.

Hoogstens: “Dit pakje? Ja, dat is de winnaar uit de 33 verschillende outfits die ik vanmiddag heb uitgeprobeerd. Voor de zekerheid heb ik vandaag ook nog 116 keer in de spiegel gecheckt of mijn kont er niet dikker in lijkt. En: als extra check heb ik dat ook nog 53 keer bij mijn vriend nagevraagd. Speciaal voor deze avond heb ik trouwens ook een corrigerende onderbroek aan die alles afknelt en die ik op het laatste moment nog ben gaan kopen tegen sluitingstijd. Maar hé, mijn rits kan nu in ieder geval wel dicht. Leuke look wel hè? Ja, vind ik zelf ook.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.
NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Marjolein Straatman
Marjolein Straatman
Marjolein Straatman werkt als zelfstandig journalist en tekstschrijver. Ze woont samen met vriend en hond. In haar vrije tijd duikt ze graag de sportschool in. Ook heeft ze een voorliefde voor kringloopwinkels en rommelmarkten.

RECENTE ARTIKELEN