Máxima over de zomersessie: ‘We weten dat het voor de meisjes spannend is’

Je kunt er makkelijk cynisch over doen: paleis, prinsessen, genoeg geld om leuke kleren te kopen en de kapper aan huis te laten komen – niets te klagen. En vooral niet zeuren over even een paar foto’s, in ruil voor privacy.

Voor Máxima als moeder moet het echter toch een redelijk bijzondere ervaring zijn haar dochters twee keer per jaar te laten poseren voor een bataljon van zo’n vijftig fotografen en journalisten van over heel de wereld. Ze hebben er niet voor gekozen, het hoort bij het gezin waarin ze geboren zijn.

2012 (c) RVD

Toen Amalia, Alexia en Ariane nog klein waren, stonden ze er redelijk onbevangen in. Ze overleefden allemaal de ‘wat is dit awkward’ fase zonder scènes in het openbaar (al weten we natuurlijk niet hoe hard de deuren in Paleis Huis ten Bosch vooraf hebben geknald).

2024 (c) RVD

Nu zijn ze zeventien, achttien en twintig. Al aardig volwassen, maar nog niet helemaal. Amalia zei dat de foto momenten “onwennig” kunnen zijn en “af en toe ook intimiderend en eng”. Maar nu ze wat ouder is, voelt ze zich meer op haar gemak: “Je begrijpt wat meer wat er aan de hand is. En je begint ook bekende gezichten te zien die achter de lenzen staan, dus dat is ook leuk.”

2024 (c) RVD

Haar jongere zus Alexia voegde daaraan toe dat het koninklijk gezin ook “niet anders” gewend is. “Dit is twee keer per jaar een familietraditie. Iedereen heeft zijn eigen traditie en dit is de onze”, zei ze. “Het is wel iets geweest om aan te wennen. Je wilt het natuurlijk perfect doen, maar niemand is perfect en niemand doet alles perfect.”

(c) ANP

Eigenlijk moet je als de prinsessen praten vooral even op Máxima (hier met harige zoon Mambo) letten. Die is dan even geen koningin, maar vooral een moeder die staat te glimmen van trots. En haar best doet het voor de dames een beetje leuk te houden, door zich voor de fotosessies samen te preppen.

(c) ANP

“We weten dat het voor de meisjes spannend is, dus we proberen daar toch wel wat positiviteit in aan te brengen en grapjes te maken”, zegt ze. Het gaf een zeldzaam inkijkje in haar zorgzaamheid – ook bijna volwassen kinderen hebben soms echt nog even hun moeder nodig.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.