Marjolein ziet geen bal in het donker

-

Maakte Marjolein jarenlang haar kinderen wijs dat ze dwars door muren kon kijken, nu zegt haar dochter angstig: ‘Laat papa maar rijden mam, jij ziet geen ruk in het donker.’

Tien jaar geleden heb ik mijn ogen laten laseren. Van blinde kip ging ik naar Eagle Eye Marjolein. Ik zag opeens dat bomen bladeren hadden, kon op zes meter afstand de ondertiteling van Dr. Phil lezen en het leukste van alles: ik maakte mijn kinderen wijs dat ik nu laserogen had en dwars door muren kon kijken. Dan zaten we aan tafel, keek ik naar de muur en  riep geschrokken: ‘Wat doet de buurvrouw nou?’ Mijn man gaf me een high-five,  de drie kinderen staarden verschrikt naar de kale muur. Je moet het als ouder toch een beetje leuk maken voor jezelf.

Maar goed, kinderen worden groot en helaas minder goedgelovig, dus als ik weer eens naar de muur staarde, haalden ze hun schouders op. Als ze in gezelschap van vrienden waren zeiden ze dat ik de gekke tweelingzus van hun moeder was. Met het verstrijken der jaren rekten mijn armen meer en meer uit. Ze moesten wel, ik hield boeken en menukaarten op een meter afstand om ze te kunnen lezen.

Daar kwam nog iets bij. Als ik ’s avonds ging hardlopen, liep ik midden op de weg zodat ik niet over stoepen struikelde of tegen paaltjes aanliep. Nou ja, je begrijpt waar ik heen wil. Alleen op kraakheldere nachten, zonder mist, regen of sneeuw wilden mijn kinderen nog door mij gereden worden. Bood ik op stormachtige dagen aan ze op te halen van een avondje uit, dan gingen ze liever met de bus. Een keer zag ik per ongeluk een appje dat voor mijn man was bedoeld: ‘Pap, wil jij me please, please ophalen, anders gaat mam het doen.’ Ik bedoel maar. Het was tijd voor actie. Na tien jaar ging Eagle Eye weer aan de bril.

De Specsavers-opticien vertelde dat je in het donker tot wel driekwart punt minder ziet dan overdag. Als je dit niet corrigeert met een bril of contactlenzen, heeft dit een flinke impact op je rijgedrag. Dat ik bochten in de weg minder goed zag aankomen, vond ze dan ook helemaal niet raar. Mijn ogen moesten in het donker veel harder werken dan overdag, vandaar dat ze na een lange avondrit vaak zo branderig aanvoelden. Veel vrouwen van boven de veertig hebben er last van en kruipen in het donker niet meer achter het stuur. Hoef ik ook niet meer de BOB te zijn, dacht ik praktisch, maar handig is anders.

Met een sexy brilletje en het advies iedere twee jaar mijn ogen te laten controleren, liep ik naar buiten. Het schemerde. Ik startte ontspannen mijn auto en reed rustig naar huis. Niks aan de hand, tot ik in de achteruitkijkspiegel keek. Die kraaienpootjes, waren die van mij?

Goed zicht in het verkeer is belangrijk, helemaal in het donker. Samen met de ANWB maakt Specsavers mensen extra bewust van het belang van goed zicht in het verkeer. En dan vooral op het moment waarop de kans op verkeersongelukken het grootst is: in het donker. Kijk op specsavers.nl.

Dit artikel is gesponsord, maar de inhoud is honderd procent van ons. Kijk hier voor onze advertentiebeleid.

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN