Mariëtte: ‘Ik ben thuis altijd alert op brand’

-

Een veilig huis nemen we vaak voor lief, maar met een paar kleine aanpassingen kun je je huis een stuk veiliger maken. Zo heeft Mariëtte Roelofsen (58) in haar directe omgeving gezien hoe snel brandschade kan ontstaan en haar huis zo brandveilig mogelijk gemaakt.

SAAR in samenwerking met Interpolis 

Bij mij is brandveiligheid er met de paplepel ingegoten. In mijn ouderlijk huis kwam er ooit een deken tegen de oude kachel aan, waardoor er heel veel rook ontstond. Ik dacht dat ik stikte! Zoiets vergeet je nooit meer. Ik heb ook een kennis die zijn laptop ’s nachts aan de oplader had, terwijl het ding nog aanstond. Toen ontstond er een brand. Van die incidenten leerde ik dat het echt in een klein hoekje zit. Daarom blijf ik me ervan bewust dat er altijd wat kan gebeuren. Sindsdien stel ik mezelf geregeld de vraag of ik genoeg doe om brand in mijn huis te voorkomen.

Ik heb rookmelders in de gang, de woonkamer en op de overloop. Er hangt een blusdeken in de gang en voor mijn elektronische appraten gebruik ik originele opladers. Zelfs de droger zet ik niet aan als ik niet thuis ben. Het zijn kleine dingetjes, maar die kleine dingetjes kunnen er wél voor zorgen dat het niet misgaat.”

Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken en om de kans op brandschade aan je woning kleiner te maken. Samen met Interpolis zetten we de beste tips (die heel weinig moeite kosten) op een rijtje. 

6 tips voor het brandveilig maken van je huis

 1. LET OP MET VERLENGSNOEREN
  Gebruik de aanwezige stopcontacten en zo min mogelijk verlengsnoeren en stekkerdozen. Gebruik je toch verlengsnoeren en stekkerdozen? Rol ze dan helemaal uit om opwarming en kabelbreuk te voorkomen.
 2. LAAT RUIMTE VRIJ
  Maak van je meterkast geen opbergkast. De kans op storing en ook brand is hier groot.
 3. HOUD DE DROGER STOFVRIJ
  De droger staat op nummer 1 van apparaten die brand kunnen veroorzaken. Dat komt door het stof dat zich in de filter verzamelt. Is die vol, dan kan de warmte moeilijk weg en kán er brand ontstaan. Je houdt de droger pluis-en stofvrij door het filter leeg te halen met je handen of met de stofzuiger. 
 4. GEBRUIK ORIGINELE ACCU’S EN OPLADERS
  Gebruik originele accu’s en opladers. Er zijn nagemaakte, goedkopere laders op de markt. Dat deze goedkoper zijn heeft een reden. De laders zijn vaak van slechte kwaliteit en minder betrouwbaar dan originele laders.
 5. ONTKOPPEL APPARATEN BIJ ONWEER
  Bliksem kan inslaan en leiden tot kortsluiting, waardoor elektrische apparaten kapotgaan en er brand kan ontstaan. Ontkoppel daarom altijd je elektrische apparaten bij onweer.
 6. BLIJF BIJ DE LES
  De meeste woningbranden worden nog altijd veroorzaakt, doordat je thuis even niet oplet met een pan op het vuur, een kaars of de barbecue. Het klinkt vanzelfsprekend, maar houd je aandacht erbij als je bezig bent met vuur of hittebronnen. Moet je tijdens het koken even naar buiten? Draai het gas uit.  En laat hete voorwerpen altijd afkoelen, voordat je ze opbergt of weggooit.

Rookmeldersplicht

Sinds 1 juli dit jaar zijn rookmelders in alle woningen verplicht. En ze moeten ook op elke verdieping van het huis aanwezig zijn. Gelukkig kost een rookmelder maar zo’n 16 euro en gaat hij zeker 10 jaar mee. Maar het belangrijkste is: deze investering maakt je huis een stuk veiliger. Hang je rookmelders in de hal en op de overloop, want dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Voor extra veiligheid kun je er ook een in de slaapkamers en de woonkamer hangen.

Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen € 16  en het plaatsen ervan neemt een half uurtje in beslag

Vergeet ze niet regelmatig te testen. Dat doe je met de testknop in het midden of op de zijkant van de rookmelder. Gaat de rookmelder na 20 seconden niet af of is het geluid te zacht, dan is het tijd om de batterijen te vervangen. Zorg ook dat ze stof- en vuilvrij blijven, want ook door stof kan een rookmelder gaan piepen. En op vals alarm zit je echt niet te wachten…

Zelf aan de slag om rookmelders op te hangen? Lees op de website van Interpolis hoe je dit snel en makkelijk doet.


Veilig wonen
Wil je meer weten over een brandveilig huis en hoe je brandschade kunt voorkomen? Op interpolis.nl/brandveiligheid vind je tips en adviezen van risicodeskundigen en experts van de brandweer.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN