De maatschappelijke kosten van mantelzorgers bedragen 22 miljard euro per jaar. Dat is een netto bijdrage aan de samenleving, waar een prijskaartje aan hangt. Voor de mantelzorger, nota bene.
Mantelzorgers hebben een lager uurloon dan collega’s die geen mantelzorg doen. Ook zijn ze minder tevreden met hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.
Minder geld
Mensen die minder gaan werken vanwege mantelzorg zien niet alleen hun maandsalaris minder worden. Ook hun uurloon stijgt minder hard dan dat van collega’s die geen mantelzorg doen, maar wel in dezelfde levensfase zitten en hetzelfde werk doen. Voor het onderzoek werden cijfers over mantelzorg gelegd naast CBS-cijfers over hoe uurlonen van Nederlanders zich ontwikkelen gedurende hun carrière.
Minder kansen
Lange tijd zorgen voor een ouder, kind, vriend of buurman heeft meestal geen positief effect op het verdere verloop van je carrière. “Mantelzorgers hebben niet alleen gemiddeld een lager uurloon, het loon groeit ook minder hard door en mantelzorgers hebben een lagere arbeidstevredenheid”, zegt socioloog Klara Raiber, die op het onderzoek promoveert.
‘Daddy bonus’
Met name vrouwen verliezen inkomen als ze gaan mantelzorgen. Opvallend genoeg geldt voor mannen juist dat zij er vaak een beetje uurloon bijkrijgen als ze gaan mantelzorgen. “Intensieve zorgverlening komt ten goede aan de loongroei van mannen, maar niet aan die van vrouwen”, zegt Raiber. Ook blijkt dat als de mantelzorg langer duurt dit een negatiever effect heeft op het loon van vrouwen dan op dat van mannen.
Een precieze verklaring heeft de onderzoeker niet, maar ze wijst wel op een eerder ontdekt fenomeen: de ‘daddy bonus’. Een man die kinderen krijgt of zorgt voor hulpbehoevende ouders wordt vaker door de baas gezien als een man met levenservaring. Bij vrouwen wordt deze ervaring of vaardigheid meer als vanzelfsprekend gezien.
Ondanks die bonus voor vaders heeft mantelzorg gemiddeld genomen toch een negatief effect op het uurloon. Vrouwen doen vaker en langduriger dan mannen aan mantelzorgen. Ook gaat het dan vaak om meer dan één persoon, terwijl het bij mannen doorgaans bij de zorg voor één persoon blijft.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!