Bruin lippotlood en flinterdunne wenkbrauwtjes: vroeger was make-up een stuk eenvoudiger

-

Met het rijpen der jaren is ook je make-uproutine soms toe aan een update. Marjolein verliest zich in de wereld van tutorials. En dat is andere koek dan het Miss Sporty-blauw van vroeger. 

Vroeger, ja. Vroeger, toen was het allemaal nog een stuk overzichtelijker. Bij twijfel gewoon: heel veel van alles. Zwart omrande ogen met een moddervette eyeliner voor wie beschikte over een vaste hand, bergen poeder en natuurlijk een kleurrijke mond. Wou je het nog gekker, dan tekende je ook nog een tache de beauté, oftewel: een Madonna-pukkel. Er waren ijzersterke duo’s zoals groen op de oogleden met oranje op de lippen en niet te vergeten het Miss Sporty-blauw op de wimpers afgestyled met een fluor-roze mond.

Een decennium later, of zoiets, kwamen ineens de gemillimeterde wenkbrauwtjes terug van weggeweest. Ragdun getekende viltstiftstreepjes, waar voor mijn gevoel iedereen mee rondliep. Trok je de hele look door, dan kon je je mond omlijsten met een donkerbruin lippotlood en naar lieve lust inkleuren met een tint afkomstig uit het kleurengamma zachtroze, lever en parelmoer.

Je wist waar je aan toe was. Nu ik ouder word, vind ik het allemaal een stuk lastiger. Op het moment kom ik niet verder dan wat foundation op de couperose en stemmig Van Dyke Brown op de wenkbrauwen en wimpers om er niet als een roze garnaal bij te lopen.

Maar ik wil meer. Zeker als ik in het straatbeeld van die hippe vrouwen hun zilvergrijze lokken zie combineren met een knallende fuchsiaroze of steenrode mond. Helaas kan ik sinds vorige week wéér een lippenstift op de miskopenstapel mieteren: Clownrood. Die had ik nog niet.

Gelukkig barst het op internet van de make-up tutorials. Iedereen is er visagist. Voor ik het weet vliegen de pore minimizers, primers, banana powders, foundations, concealers, bronzers en highlighters me om de oren. En dat is nog maar de basis. Wil je het complete plaatje, dan loop je met een heel drogisterijschap op je melis.

Maar ik kom wel op ideeën. Contouren en shapen lijkt me wel wat; je gezicht op de juiste plekken smaller of geprononceerder maken met schaduwen. Ik koop een stick en ga aan de slag. Aan de keukentafel, met goed daglicht, zet ik strepen op mijn hoofd zoals ik ze in de tutorials heb zien doen. Voorhoofd, kin, zijkanten en natuurlijk op mijn wangen die ik naar binnen zuig. Ik ben één en al streep.

Mijn vriend, die er niet zo gauw meer van opkijkt als ik weer eens iets nieuws heb verzonnen, vraagt in het voorbijgaan of ik soms bij de commando’s ga. Met een sponsje moet ik de hele boel vervagen. Al lijkt het bij mij meer op uitvegen. Ik ben benieuwd. Met make-up kun je jezelf in luttele minuten een totaal ander gezicht geven, zag ik online.

Bij de aanblik van mezelf in de grote spiegel voor een totaalplaatje zie ik dat ik in die opzet in ieder geval ben geslaagd. Mijn gezicht is één grote, donkere, vlekkerige waas.

Ik kan inderdaad zó het leger in.

Lees ook: 6 slimme make-uptips voor 50-plussers

Marjolein Straatman
Marjolein Straatman
Marjolein Straatman werkt als zelfstandig journalist en tekstschrijver. Ze woont samen met vriend en hond. In haar vrije tijd duikt ze graag de sportschool in. Ook heeft ze een voorliefde voor kringloopwinkels en rommelmarkten.

RECENTE ARTIKELEN