Maat houden. Suzanne kan het niet en ze zal het ook nooit leren

-

Maat houden, bij Suzanne zit het helaas niet in haar genen. ‘Op vrijdagmiddag begin ik te craven: mag ik al, zit er al ergens in de wereld een vijf in de klok?’

Iedere maandagochtend ben ik weer blij dat de werkweek begonnen is en dat ik even een paar dagen niet kan drinken. Ik drink alleen in het weekend, een alcoholslot dat mij door Hoes is opgelegd en dat ik met graagte accepteer, want ik kom nogal aan van alcohol, de laatste maanden.

En wat brengt het me eigenlijk, dat drinken? Een kater, de volgende dag, en meer chips dan ik wilde eten. Dus: spijt. En twee kilo extra, die er in de loop van de week weer afgaan.

Kon ik maar maat houden, maar het zit in de genen: niemand in mijn familie kan dat. Geen excuus natuurlijk, het is ook een kwestie van willen. Als je echt niet wilt, drink je niet. Van maandag tot en met donderdag geef ik er niet om, maar op vrijdagmiddag begin ik te craven: mag ik al, zit er al ergens in de wereld een vijf in de klok?

Het is een neiging die ik niet van mezelf begrijp. Want ik voel me echt veel fijner als ik niet drink. Behoefte aan drank heb ik eigenlijk alleen als ik letterlijk iets te verdrinken heb: stress, frustratie, weemoedigheid. Nou ervaar ik dat aan het eind van de week allemaal, dus er kan een correlatie zijn, maar ik vermoed toch dat het vooral gewenning is: het is weekend, waar is de wijn?

Soms houd ik het een paar weken vol, meestal in combinatie met een streng dieet en een streefdatum waarop ik goed (slank) voor de dag moet komen. Niet drinken is makkelijker dan weinig drinken, het is wat dat betreft net als met roken. En als ik dan zo door die weken huppel, verscherpt en vol energie, denk ik: waarom zou ik überhaupt nog drinken? Ik drink nooit meer! Maar de avond dat ik voor die speciale gelegenheid mijn mooie jurk aantrek, laat ik me vollopen, vreet onophoudelijk chips/kaas/nootjes en lig een paar uur later met buikpijn in bed, wakker, want met alcohol kan ik niet slapen.

En vervolgens is het iedere vrijdag- en zaterdagavond niet anders. Op zondag verlang ik naar maandag, als de rust weer wederkeert, terwijl ik mezelf nog een laatste glas wijn inschenk.

Jaloers ben ik op mijn man, die nooit teveel drinkt of teveel eet. Gematigd is, met het lijf van een godenzoon. En hij valt nog altijd direct in slaap ook. Terwijl ik uren lig te piekeren en lig uit te zetten. Zeker als ik gedronken heb.

Lees ook: Ik neem nog een glas wijn. Omdat ik die betutteling helemaal zat ben

Heb jij het goede voornemen om nu echt wat aan je lijf en gezondheid te doen? Doe dan onze nieuwe cursus! In de Snelcursus Slimmer eten na je 50e nemen Barbara van Erp en Femke Sterken je in zeven dagen mee langs alle nieuwe trends door middel van heerlijke recepten en een fijne podcastserie, zodat jij ook een methode kan samenstellen waarmee je gezond oud kunt worden. Het is een lekkere compacte cursus geworden, met een even compacte prijs. Normaal kost-ie  €22.50, maar je krijgt ‘m nu met 30% early bird korting voor: €15,75

Suzanne Rethans
Suzanne Rethans
Suzanne Rethans (50) mag het leven graag vieren, met haar man, haar drie kinderen en hun schattig maar bewerkelijk renovatieproject in Zaandam. Saai wordt het in ieder geval nooit. Daar zorgt ze wel voor.

RECENTE ARTIKELEN