Maartje: “Ze hangen de hele dag op de bank met een scherm, is mijn opvoeding mislukt?”

-

De kinderen van Maartje zijn verslaafd aan TikTok en eten het liefst alleen maar snoep. “We hebben van alles geprobeerd, maar er verandert niets.”

Toen ik jong was, had ik een beeld in mijn hoofd van Het Ouderschap. Dat beeld was zwaar beïnvloed door Astrid Lindgren en IKEA. Mijn kinderen zouden veel buiten zijn, knutselen aan een lange tafel en voedzame maaltijden eten. Met kerst bakte ik pepparkakor en op de verjaardagen fantastische taarten, waar de kinderen zich ENORM op zouden verheugen.

Nu zijn die kinderen er, maar de Zweedse droom is ver te zoeken. Doorgaans zitten ze geplakt aan een scherm op de bank. Koekjesbakken en knutselen? Daar lopen ze niet warm voor. En dat voedzame koken is er ook bij ingeschoten. Als we geen pizza bestellen, trekken we een pak soep open. De taarten voor de verjaardag bak ik dan weer wél. Maar die vinden ze niet lekker. Ze willen Haribo und sonst gar nichts.

Niet dat ik mijn knusse opvoedingsideaal heb laten varen. Integendeel, ik stimuleer alternatieven voor schermen, praat met de kinderen over hun mentale gezondheid en kook sinds kort met een biologisch groentepakket.  Dit alles is alleen weinig succesvol en stuit op weerstand. Vooral het groentepakket. “Eten we alweer slakken met wormen?”

Dan vraag ik me soms af: heeft dat opvoeden eigenlijk wel zin? Van mijn totale levensenergie kan ik 80% in een wholesome opvoeding steken, uiteindelijk zitten ze het liefst op de bank met een scherm en een zak snoep.

En toch. Wat voelt als een falend ouderschap, zie ik liever als het verschaffen van een basis. Een basis waar de kinderen op terug kunnen vallen. Ze doen nu misschien niet wat ik wil, maar ze maken wel kennis met alternatieven. Naar buiten gaan in plaats van op de bank hangen. Een paar worteltjes eten in plaats van een zak zure matten. Praten over gevoelens in plaats van jezelf verdoven met een scherm. Hopelijk ontstaat er ergens in dat brein een opslagplaats van mogelijkheden. Zodat ze, wanneer ze twintig zijn en in een dip belanden, denken: ik leg dit scherm weg en bel een vriendin om samen te gaan sporten. Dan voel ik me vast beter.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN